Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predávali steroidy aj falzifikáty liekov na potenciu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Viac ako rok colníci Colného kriminálneho úradu monitorovali skupinu osôb zo Slovenska, ktorá obchodovala s anabolickými steroidmi, falzifikátmi lekárskych prípravkov na chudnutie, na rast svalovej hmoty a falzifikátmi liekov na potenciu.

Desiatky zásielok odchádzali zo Slovenska do niektorých členských krajín Európskej únie rôznymi zásielkovými službami, poštou prípadne železničnou prepravou. Slovenskí colníci spolupracovali na prípade s kolegami v Česku, Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Poľsku, Holandsku, Dánsku a Francúzku. Informovala o tom hovorkyňa Colného kriminálneho úradu Miroslava Slemenská.

Orgány v jednotlivých členských krajinách na podnet slovenských colníkov zasiahli a zadržali viacero osôb, ktoré od Slovákov odoberali anabolické steroidy a falzifikáty liekov na potenciu. Do Európy a na Slovensko posielali tekuté i práškové suroviny na výrobu falzifikátov liekov formou klasických balíkových zásielok, väčšinou z Číny. Na sprievodných dokumentoch k zásielkam boli uvedené nízke hodnoty tak, aby spĺňali požiadavku bezcolného limitu, pri ktorom colné orgány vykonávajú zjednodušené colné konanie.

Po previerke osôb, ktoré organizovali nezákonný dovoz, výrobu a následný predaj anabolických steroidov, slovenskí colníci začali monitorovať desiatky zásielok odosielaných zo Slovenska. Ich kolegovia v zahraničí v členských krajinách tieto zásielky a ich príjemcov zadržali, pretože sa potvrdilo podozrenie o nelegálnom obsahu zásielok. V týchto krajinách začali vyšetrovanie, polícia vedie niekoľko trestných konaní. Napríklad v Dánsku hrozí príjemcovi týchto zásielok až dvojročný trest odňatia slobody.

Podľa Slemenskej skupina podozrivých obchodníkov s anabolickými steroidmi pôsobila ešte v roku 2009 hlavne v Česku. V roku 2010 po nadobudnutí účinnosti novely trestného zákona, ktorý určil výrobu a iné nakladanie s látkami s hormonálnym účinkom v Česku za zločin, presunula svoju činnosť na Slovensko. Napriek týmto okolnostiam sa českým trestným orgánom podarilo v spolupráci so slovenskou políciou skupinu podozrivých osôb vypátrať.

Český vyšetrovateľ obvinil 10 ľudí z rôznych trestných činov, z toho traja sú slovenskej národnosti. Páchateľov obvinili napríklad z obzvlášť závažného zločinu výroby a iného nakladania s látkami s hormonálnym účinkom, z prečinu neoprávneného podnikania, z prečinu porušenia práv na ochrannú známku a iných označení, z prečinu nedovolenej výroby a iného nakladania s omamnými a psychotropnými látkami a jedmi. Zároveň zaistili niekoľko desiatok kilogramov čistých anabolických steroidov, niekoľko tisíc balení výrobkov obsahujúcich anabolické steroidy a lieky na potenciu, desiatky kilogramov vyrobených falzifikátov liekov na potenciu (na Slovensku – 11,2 kilogramu, v Česku 24 kilogramov), v Česku aj tabletovačku a stroje na balenie falzifikátov liekov na potenciu.

Pri preverovaní príjemcov anabolických steroidov z Číny na našom území colníci 24. júna zistili, že v prenajatých skladových priestoroch v Bratislave sa nachádzal podozrivý tovar, ktorý porušuje práva duševného vlastníctva a pochádza z nezákonného dovozu. V kontrolovaných priestoroch polícia odhalila okrem iného aj 16-tisíc kusov falzifikátov tabliet Viagra.

Na základe žiadosti českej polície o medzinárodnú právnu pomoc urobili slovenské orgány 12. júla päť domových prehliadok a jednu prehliadku nebytového priestoru. Aj tam našli väčšie množstvo anabolických steroidov, pripravené v cestovnej taške. Boli maskované v obaloch od potravín. Balenia Bonavaru, testosterónu, stanozolu a iných stereoidov boli vložené v obaloch od ryže, sójového mlieka, chipsov a cestovín a to tak, že na prvý pohľad nebolo poznať, že v obaloch nie je pôvodný výrobok. Vyšetrovanie pokračuje, celková predbežná spôsobená škoda je približne 256-tisíc eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu