Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zrazil školáčku (7), dostal ročnú podmienku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Podmienečný trest odňatia slobody vo výmere jeden rok a dvojročný zákaz šoférovať potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre manažéra Karola Goliana (48) z Lučenca.

Ako vodič auta Škoda Octavia na ceste od Haliča do Lučenca pri osade Telka zrazil sedemročnú školáčku, ktorá spolu s 15-ročnou sestrou prechádzala cez vozovku blízko priechodu pre chodcov. Dievča utrpelo zranenia hlavy, driekovej a hrudnej chrbtice, z ktorých sa liečilo dva mesiace.

Nehoda sa stala v máji 2008 popoludní. Golian jazdil so Škodou Octavia od obce Halič do Lučenca. Pri osade Telka v tesnej blízkosti priechodu pre chodcov zachytil školáčku Máriu D.. Manažér istej lučenskej firmy sa necíti vinný a tvrdí, že dievča a jej sestra mu pod auto podbehli.

Obe priznali, že auto videli, ale zdalo sa im, že stihnú prejsť. V úseku je povolená rýchlosť 90 kilometrov za hodinu a Golian rýchlejšie nešiel. Myslel si, že dievčatá počkajú, kým auto prejde.

Podľa prvostupňového i odvolacieho súdu Golian urobil chybu, že v úseku autobusovej zastávky nespomalil a nezvýšil pozornosť. Mal predvídať, že dievčatá môžu vstúpiť na vozovku a budú chcieť prejsť na druhú stranu.

Podľa predsedu odvolacieho senátu je trest mierny. Keby sa bol odvolal prokurátor, mohol Golian dostať aj rok nepodmienečne. Súd poukázal aj na záznamy v karte vodiča, v ktorej sú priestupky za prekročenie rýchlosti a iné delikty proti pravidlám cestnej premávky. Rozhodnutie Krajského súdu je právoplatné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu