Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svište bude možné sledovať online

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Správa Tatranského národného parku umožní verejnosti sledovať život svištej kolónie zo Západných Tatier. Vďaka projektu so živou kamerou bude online vysielanie na internetovej stránke Správy Tatranského národného parku pokračovať aj v tomto roku.

"Prelinkovanie bude možné aj cez stránku ministerstva životného prostredia. Projekt nadväzuje na minuloročný priamy prenos z hniezda orla skalného. Vytypované sú dve kolónie svišťov v nadmorskej výške 1900 metrov nad morom," vysvetlila hovorkyňa envirorezortu Beatrice Hudáková. Živé vysielanie je naplánované od júla do októbra, kedy sa svište zamurujú do nôr a uložia sa na zimný spánok.

Začiatok júna je obdobím, keď si svište upravujú a čistia svoje nory, aby koncom júna mohli priviesť na svet potomstvo. Svište sú v tomto období citlivé na vyrušovanie. "Najvhodnejšia svištia rodina na sledovanie bude preto vybratá v prvej dekáde júla. Prenos bude náročný. Rýchlo sa meniace klimatické pomery v alpínskom stupni, časté letné búrky s elektrickými výbojmi môžu spôsobiť prerušenie priameho prenosu," uviedla Hudáková.

V daždivom počasí sa môže stať, že sa svište na povrchu neukážu aj niekoľko dní. Diváci online vystielania však budú môcť vidieť svište najmä v skorých ranných hodinách, keď sa pôjdu napásť. Veľmi zaujímavý pohľad sa divákom naskytne aj pri sledovaní svištej rodinky počas pekných a slnečných dní, keď sa budú nielen kŕmiť, ale budú aj šantiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu