Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nerovnosť pohlaví: Slovenky stále zarábajú o štvrtinu menej!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku pretrváva nerovnosť žien a mužov a prejavuje sa nižším mzdovým ohodnotením nežnejšieho pohlavia aj jeho menším zastúpením v politike. Vyplýva to z analýzy ministerstva sociálnych vecí. Nelichotivú situáciu potvrdilo aj medzinárodné porovnanie rovnosti pohlaví, v ktorých Slovensko skončilo aj za Českom.

Zamestnankyne na Slovensku zarábali vlani podľa analýzy v priemere takmer 706 eur mesačne, čo bolo bezmála o štvrtinu menej ako plat ich kolegov. Naopak, k istému zlepšeniu došlo na trhu práce, k čomu ale neprispela vyššia zamestnanosť žien. "Rozdiely sa stierali nie vďaka zlepšujúcej sa situácii žien, ale kvôli zhoršujúcej sa situácii mužov," upozornilo ministerstvo. Bez práce bolo v minulom roku 14,6 percenta Sloveniek a 14,4 percenta Slovákov.
 
Tradične slabé zastúpenie majú ženy v politike. Bilanciu nevylepšila ani existujúca vláda, na čele ktorej prvýkrát v histórii štátu stojí žena. Premiérka Iveta Radičová a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská ale jediné zástupkyne nežnejšieho pohlavia v 15-člennom kabinete. S výnimkou Európskeho parlamentu, do ktorého sa dostalo päť Sloveniek z celkového počtu 13 zástupcov krajiny, podiel žien vo volených orgánoch na národnej, regionálnej a miestnej úrovni dosahuje len 20 percent. Lepšia situácia je podľa ministerstva len medzi podnikateľmi a u vedúcich pracovníkov, kde sa zastúpenie žien zhruba vyrovná priemeru Európskej únie.
 
Na nerovnosť žien a mužov v spoločnosti poukázala napríklad vlaňajšia správa Svetového ekonomického fóra. Slovensko v ňom skončilo na 71. mieste, šesť miest za Českom. Najlepšie hodnotenie si zo 134 krajín vyslúžili Island, Nórsko, Fínsko a Švédsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu