Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Na Slovensku je 88 nezvestných detí, u niektorých ide o čas!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Daily Mail)

BRATISLAVA - V tomto roku sa stratilo už 264 detí do 15 rokov, pričom momentálne je ich nezvestných až 88. Podľa policajtov je v týchto prípadoch 94-percentná šanca, že ich vypátrajú. Najčastejšie do týždňa.

Informovalo o tom policajné prezídium pri príležitosti Medzinárodného dňa nezvestných detí, ktorý bude v stredu a koná sa už od roku 2002.

Za posledných päť rokov eviduje slovenská polícia ročne v priemere 1 400 nezvestných detí. Úspešne vypátrala vyše 94 percent, pričom viac ako 75 percent nezvestných našla do jedného týždňa. V tomto roku sa na Slovensku stratilo už 917 detí, z čoho 264 bolo vo veku do 15 rokov, ďalších 653 medzi 15 a 18 rokom.

Z 917 nezvestných vypátrali 829, takže je naďalej nezvestných 88 detí, informovala hovorkyňa Andrea Dobiášová. Za nezvestné sa považuje dieťa, u ktorého nie je známe miesto pobytu, nie je páchateľom trestného činu a jeho nezvestnosť bola nahlásená na polícii.

Polícia pri tejto príležitosti radí rodičom, ako majú zareagovať v prípade, že sa ich dieťa stratilo. V prvom rade treba preveriť všetkých známych a prehľadať všetky miesta, kde by sa dieťa mohlo nachádzať. Ak rodičia v tom neuspejú, mali by okamžite zistiť, čo všetko si ich dieťa zobralo so sebou, spomenúť si, čo presne malo oblečené a nájsť jeho najaktuálnejšiu fotografiu. Potom treba zmiznutie ohlásiť na polícii.

Na zvyknú začať pátranie ihneď po nahlásení. Netreba zabúdať, že pri malých alebo chorých deťoch, ktoré sú závislé od liekov, je každá minúta drahá.

Po nahlásení nezvestnosti polícia ako prvé vypočúva nahlasovateľa. Je dôležité mať pripravené základné informácie o nezvestnom dieťati, najmä aktuálnu fotografiu, popis oblečenia, informácie o možných okolnostiach zmiznutia. Často sa stáva, že rodičia zataja hádku s dieťaťom, čo je v takýchto situáciách jedna z kľúčových informácií.

Dôležité je povedať polícii aj o tom, či je dieťa choré, či pravidelne užíva nejaké dôležité lieky alebo či trpí nejakou poruchou. Najčastejšími príčinami nezvestnosti detí sú hľadanie dobrodružstva, problémy v škole a tým obava pred rodičmi, konflikty v rodine, ojedinele ide o prípady detí ako obetí násilných trestných činov alebo nešťastnej náhody.

U starších je často lákadlom práca a zárobok v zahraničí. Ku každému úteku dieťaťa sa polícia stavia tak, že môže byť ohrozené jeho zdravie alebo život. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu