Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Skaličania prekonali vlastný rekord, upiekli najdlhší trdelník na svete

Trdelník
Trdelník

SKALICA – Skaličanom sa už po šiestykrát podarilo prekonať svoj vlastný svetový rekord v pečení trdelníkov. Na dnešnom Trdlofeste upiekli rekordný maxitrdelník dlhý 193 centimetrov (cm), čím prekonali vlaňajší rekord o 8,5 cm.

Prvý rekord v dĺžke tohto jemného múčnika dosiahli v roku 2005, kedy najdlhší trdelník na svete meral 107 cm. Od vtedy sa rekordnú dĺžku najznámejšej skalickej pochúťky podarilo zvýšiť o 86 cm. Krátko po utvorení rekordu bol obrovský trdelník rozkrájaný a rozdelený medzi návštevníkov Ttrdlofestu.
      

Skalický trdelník je jemná špecialita zo sladkého kysnutého cesta. Pečie sa namotaný na "trdlo" na drevenom uhlí. Tú pravú chuť mu dodávajú vlašské orechy a hrubá vrstva cukru. Trdelník je mnohými gurmánmi pokladaný za jedinú sladkú špecialitu, ktorú je vhodné podávať k vínu. V Skalici sa udomácnil koncom 18. storočia, keď ho sem priniesol maďarský generál a básnik József Gvadányi a jeho sedmohradský kuchár. Skaličanom sa podarilo dosiahnuť, že toto pečivo má aj certifikát Európskej únie. Podľa smernice sa originálny trdelník pečie iba vo vymedzenom a presne ohraničenom území Slovenska.
      

Trdlofest však nie je iba oslavou trdelníka a dobrého skalického vína, ale už tradične otvára v Skalici letnú turistickú sezónu. "Nálada je výborná. Tento rok prišlo okolo 2000 ľudí, ktorých krátko po vytvorení rekordu na chvíľu rozohnal krátky dážď. Verím, že nám počasie tohtoročný Trdlofest nepokazí," povedala Michaeala Hazlingová z oddelenia kultúry na mestskom úrade.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu