Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Váh znečistila ropná škvrna!

Ropná škvrna sa objavila vľavo v kanáli Váhu priamo pri priehrade v Nosiciach.
Ropná škvrna sa objavila vľavo v kanáli Váhu priamo pri priehrade v Nosiciach.

NOSICE - Obrovská ropná škvrna včera znečistila Váh! Objavila sa pri vodnej elektrárni v Nosiciach a odtiaľ sa rozšírila ďalej. V nedeľu o desiatej ráno bola podľa hasičov veľká šesť kilometrov a nedala sa odstrániť. Norná stena nepomohla, zabral až zvýšený prietok vody, v ktorom sa pomaly rozpúšťala.

Ekologickú haváriu vyšetruje Inšpekcia životného prostredia ako mimoriadne zhoršenie stavu vôd. Podľa Gabriely Ganse z inšpekcie si škvrnu všimli ľudia, ktorí volali políciu. Od Nosíc po Dolné Kočkovce bola v kanáli Váhu, od Kočkoviec v prirodzenom koryte. „Množstvo, ktoré uniklo, sa nedá odhadnúť. Škvrna bola taká tenká, že sa na ňu nedala aplikovať norná stena (do vody sa ponorí zábrana, ktorá zabraňuje šíreniu znečistenia),“ povedala G. Ganse.

„Je to ropná škvrna. Neviem ale povedať, či ide o olej, naftu alebo benzín,“ dodala. Komisia rozhodla, že škvrnu odstráni s pomocou trojhodinového zvýšeného prietoku vody na Vážskej kaskáde. „Zvýšený prietok ju rozbije tak, že sa vytvoria mapy, škvrna sa nebude plaviť ďalej, ale sa prirodzene biologicky odbúra. Pre organizmy vo vode nehrozí nič, pretože škvrna nebola celistvá a nezabraňovala prieniku kyslíka do vody,“ dodala G. Ganse. Vinník nie je známy. Škvrna sa však objavila pri elektrárni za Nosickou priehradou. Vzniklo preto podozrenie, že unikla práve z elektrárne. „Bude sa vyšetrovať, odkiaľ pochádza. Ak sa potvrdí chemickými analýzami mimoriadne zhoršenie vôd, tak vinníkovi hrozí sankcia až do piatich miliónov korún,“ dodala G. Ganse.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu