Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mladí nechcú pykať za marihuanu, vyjdú do ulíc

Hromada organizoval míting už v roku 2003. Zasiahla polícia Zobraziť galériu (4)
Hromada organizoval míting už v roku 2003. Zasiahla polícia

BRATISLAVA - Boj proti pokryteckému prístupu ku konope začalo občianske združenie Dekriminalizácia. Aktivisti nesúhlasia s tým, aby bolo takmer 30 percent mladých ľudí, ktorí podľa prieskumov vyskúšali marihuanu, kriminalizovaných. Vyzvali politikov na ustanovenie expertnej komisie a zorganizovali protestný míting.

Hovorca OZ Daniel Hromada by chcel dosiahnuť, aby držanie malého množstva marihuany nebolo trestným činom, ale len priestupkom. "Chceme, aby dôsledky iracionálnej legislatívy, ktorá prináša kriminalizáciu najmä mládeže a ľudí v produktívnom veku a patrí skôr do obdobia inkvizície ako do tretieho tisícročia, znášalo čo najmenej ľudí," uviedol.

Aktivisti sa snažili osloviť členov politických strán, záujem však prejavili len poslanci zo Slobody a Solidarity, ktorej sa napriek sľubom nepodarilo dostať do programového vyhlásenia vlády agendu o zmiernení prístupu ku konope. OZ vyzvalo premiérku Ivetu Radičovú aj prezidenta Ivana Gašparoviča, aby podporili vznik odbornej komisie, ktorá by účinky marihuany preskúmala. Hromada však zdôraznil, že nejde o politickú akciu.

Aktivisti zorganizovali na sobotu protestný míting pred úradom vlády, na bratislavskom Námestí slobody. Na akcii majú zahrať niekoľkí známi hudobníci, napríklad DJ Vec alebo Tomáš Hafner. Podujatie s názvom Million Marihuana March sa každoročne uskutočňoje v desiatkach miest na svete. V Bratislave bolo naposledy v roku 2004.

Polícia sa na demonštrantov pripravila. "Do bezpečnostných opatrení sme vyčlenili niekoľko desiatok policajtov z radov poriadkovej a kriminálnej polície. V prípade potreby využijeme všetky dostupné prostriedky na obnovu verejného poriadku," informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu