Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odzvoní zberačom v Tatrách?

Väčšinu priestupkov riešia kompetentní dohovorom, hoci môžu uložiť pokutu až do výšky 2-tisíc korún.
Väčšinu priestupkov riešia kompetentní dohovorom, hoci môžu uložiť pokutu až do výšky 2-tisíc korún.

VYSOKÉ TATRY – Pre zberačov lesných plodov vo Vysokých Tatrách nastali ťažké časy! Na ľudí, ktorí si takto snažia privyrobiť, pozorne striehnu ochranári s policajtmi. Len za posledný mesiac urobili šesť razií, pri ktorých prichytili niekoľko desiatok ľudí s plnými košíkmi. Podarí sa im zberačov definitívne vytlačiť?

Hoci je zber húb, malín či čučoriedok v národnom parku zakázaný, mnohí - najmä sociálne odkázaní ľudia z podhorských obcí - si zberom a predajom lesných plodov popri cestách vylepšujú rodinný rozpočet. Podľa Juraja Švajdu zo Správy TANAP-u kritickým úsekom je najmä komunikácia zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny. Býva tu aj niekoľko desiatok predavačov, ktorí predávajú všetko, čo v lese nájdu. „Hromadný zber čučoriedok sme mali nahlásený v lokalite Tokáň. Pred dvomi týždňami sa zberači objavili aj na zjazdovke pod Soliskom,“ povedal J. Švajda.

Tohtoročná úroda malín, húb i čučoriedok je mimoriadne dobrá. Preto je viac zberačov ako po iné roky. Podľa našich informácií za deň sa v Tatrách vyzbiera niekoľko tisíc litrov čučoriedok. Ochranárom a polícii sa však podarilo už viacerých z okolia ciest vytlačiť. O zbere plodín v národných parkoch hovorí zákon o ochrane prírody a krajiny. Porušenie sa podľa množstva klasifikuje buď ako priestupok, alebo trestný čin. Pri priestupku sa výška pokuty môže vyšplhať až do výšky 2-tisíc korún. „Keďže ide o sociálne odkázaných občanov, riešime to dohovorom, alebo vec putuje na správne konanie,“ vysvetlil ochranár.
NOVÝ PORIADOK
Ochranári pripravujú nový návštevný poriadok TANAP-u. Pre zberačov chcú pripraviť niekoľko lokalít, kde by mohli zbierať lesné plody pre vlastnú potrebu. Išlo by o lokality mimo chránených území. Najprv sa však musí schváliť nová zonácia TANAP-u.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu