Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Smer nemusí prísť o členstvo medzi európskymi socialistami

Robert Fico, Marek Maďarič, Pavol Paška
Robert Fico, Marek Maďarič, Pavol Paška

BRATISLAVA - Strana Smer-sociálna demokracia má stále šancu, že jej vedenie Strany európskych socialistov (PES) na budúci týždeň nepozastaví členstvo za vytvorenie koalície so Slovenskou národnou stranou (SNS).

ČTK to povedal podpredseda socialistickej frakcie v Európskom parlamente Hannes Swoboda po dnešnom rokovaní s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

"Je veľmi dôležité, aby najmä Slota a jeho strana vyjasnili, aké zastávajú pozície," povedal Swoboda, ktorý po júnových parlamentných voľbách niekoľkokrát tlmočil nespokojnosť eurosocialistov s rozhodnutím Smeru prizvať do vlády SNS a ĽS-HZDS. Partneri Smeru v Európskom parlamente kritizovali SNS najmä za protimaďarské a protirómske vyjadrenia.

Vedenie PES bude rokovať o Smere 12. októbra v Bruseli. Swoboda si myslí, že Smer by sa mohol pozastaveniu členstva ešte vyhnúť. "Z môjho osobného pohľadu áno," povedal. Záležať však bude na mienke celého výboru, dodal. Podľa Swobodu však pri hodnotení nebude záležať iba na proklamáciách Slotu alebo Fica. "Budeme sledovať, čo sa na Slovensku skutočne deje, aká sa robí politika," zdôraznil rakúsky socialista. Európski socialisti si vraj budú všímať najmä to, či je vláda ústretová voči požiadavkám menšín vrátane Rómov a Maďarov.

Swoboda sa stretol s Ficom dnes ráno. Úrad vlády ani kancelária Smeru toto stretnutie vopred neavizovali. Hovorkyňa vlády Silvia Glendová obsah rozhovoru nechcela bližšie komentovať. Podľa nej sa politici rozprávali aj o iných témach, napríklad o výsledkoch víkendových volieb v Rakúsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu