Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Záškolákov v Poprade budú hľadať policajti v krčmách

POPRAD - "Kontroly reštauračných, pohostinských zariadení a internetových kaviarní na podávanie alkoholu maloletým a mladistvým, so zameraním na problém záškoláctva" je názov projektu, ktorý v piatok spustil sociálny odbor Mestského úradu v Poprade v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, Okresným riaditeľstvom Policajného zboru a Mestskou políciou v Poprade.

Hneď prvý deň prichytili policajti a sociálni pracovníci troch neplnoletých, 16- a 17-ročných, ktorí mali byť v tom čase v škole. "Vo všetkých troch prípadoch sme upovedomili rodičov a skontaktovali sa s príslušnou školou. Ak by šlo o školopovinných žiakov, dali by sme aj podnet štátnej správe na sociálno-právnu ochranu," uviedla vedúca sociálneho odboru Mestského úradu v Poprade Etela Lučivjanská. V prvý deň navštívili policajti a sociálni pracovníci 11 reštauračných zariadení.

Hlavným cieľom projektu je eliminovať problém záškoláctva a požívania alkoholických nápojov maloletými a mladistvými. V súčasnej dobe sa zároveň zvyšuje počet detí, ktoré dopoludnia namiesto školy navštívia kaviareň, kde niekoľko hodín surfujú po internete. Aj tento fakt môže byť prvým krokom k alkoholizmu, agresivite a kriminalite. Zástupcovia zainteresovaných inštitúcií sa zhodli na tom, že z pochopiteľných príčin nebudú vopred informovať o dátume a čase kontrol, ale o výsledkoch sa verejnosť dozvie prostredníctvom médií.

"Vždy som otvorene hovoril o tom, že sme zásadne proti tomu, aby sa v zariadeniach podával alkohol mladistvým. Zintenzívnili sme kontroly a mestská polícia často tieto zariadenia preveruje. Tento nový projekt rozširuje možnosti a v spolupráci s ostatnými inštitúciami umožňuje zisťovať skutočnosti ďalšieho negatívneho javu akým je záškoláctvo. Projekt vnímam ako pomoc nielen pre neplnoletých, ale aj rodičov a školy, ktorí po tomto zistení môžu konať a tým sa pokúsiť nasmerovať dieťa správnym smerom," uviedol primátor mesta Poprad Anton Danko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu