Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zabijaci na slobode: Prepustení a veselí!

Prvé potrasenie rukou Štefana B. s otcom po jeho prepustení z väzby.
Prvé potrasenie rukou Štefana B. s otcom po jeho prepustení z väzby.

BANSKÁ BYSTRICA - Tak toto je spravodlivosť na slovenský spôsob. Pre chybu sudcu sú dvaja údajní vrahovia na slobode! Valaskou (okr. Brezno), kde žijú, sa opäť začína šíriť strach.

Ľudia sa obávajú, že mladíci, ktorí sú obžalovaní z dvojnásobnej brutálnej vraždy, by mohli svoj čin zopakovať. Takisto majú strach aj rodiny obetí Miroslava Pušku († 18) a Edity Melošovej († 18), že sa im údajní vrahovia pomstia. Otcovia Petra Š. (22) a Štefana B. (21), ktorých prepustili v sobotu večer z Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici, však tvrdia, že sa niečo podobné určite nestane. Okrem toho polícia monitoruje prepustených mladíkov i rodiny obetí v ich bydliskách.

Petra a Štefana prepustili po troch rokoch z väzby v sobotu večer. Najvyšší súd im totiž nepredĺžil väzbu pre procesnú chybu, ktorá sa v prípade stala. A aj pre túto chybu je na slobode už od mája údajný vodca trojlístka Matej I. (23). „Je to nehorázne. Teraz, aby sme sa báli chodiť aj von. Všetci traja sú z Valaskej. Čo ak sa stretnú a opäť niečo urobia?“ povedal jeden z obyvateľov Valaskej, ktorý z obavy o svoj život nechcel byť menovaný. Boja sa aj rodičia zavraždeného Miroslava Pušku.

„Vo Valaskej máme rodinu. Čo ak ublížia im alebo nám, keď tam pôjdeme? Nedopustíme, aby vrahovia behali po slobode, zatiaľ čo náš syn hnije v zemi,“ povedala s plačom Magdaléna Pušková. Otec Štefana B., ktorý bol v čase vraždy ešte mladistvý, hovorí, že jeho syn je nevinný, a nevie, prečo by také niečo robil. „Veď Ivančík sa nevyhrážal iba svedkom, ale aj môjmu synovi. Povedal, že ho zabije, ak ich udá. My sa mu musíme taktiež vyhýbať a chrániť nielen nášho Štefana, ale aj celú rodinu pred ním,“ povedal Šimon Budinský. Jeho syn tieto slová v sobotu po prepustení z väzby aj čiastočne potvrdil. „Som nevinný. Vraždili Ivančík a Škoda. Dokážem to aj na súde,“ uviedol Štefan B. Druhý prepustený celú vec zatiaľ komentovať nechce. Jeho otec, ktorý ho prišiel čakať až z Talianska, kde pracuje, povedal: „Je mu ľúto, čo sa stalo. Písal to v liste. Určite ho súd odsúdil na vyšší trest, ako si zaslúžil,“ dodal Jozef Škoda.

Trojlístok mladíkov z Valaskej už vlani v novembri uznal Krajský súd v Banskej Bystrici za vinných, že v roku 2002 brutálne zavraždili Miroslava a Editu. Obete dobili, potom po ich telách poskákali, zakopali ich pri dome Mateja I., posypali cementom, ktorý poliali vodou. Mateja I. odsúdili na výnimočný trest 24 rokov, Peter Š. dostal 13 a Štefan B. 9 rokov. Všetci traja sa však nakoniec pre procesnú chybu dostali z väzby. Súd začne prípad prerokovávať nanovo v októbri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu