Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bohunice: Narkomanov liečia pštrosy

Juraj (24) si už stačil obľúbiť niekoľkotýždňové pštrosíčatá. Zobraziť galériu (2)
Juraj (24) si už stačil obľúbiť niekoľkotýždňové pštrosíčatá.

BOHUNICE - Prežili drogové peklo, aké neprajú nikomu. Chlapci z resocializačného zariadenia Pahorok v Bohuniciach (okr. Levice) sa tu po liečbe zo závislosti od drog, alkoholu či automatových hier opäť pokúšajú zaradiť do normálneho života.

Že sú ľudia plní citov, schopní ľúbiť živé tvory, ich tu učia aj pštrosy! Pahorok je u nás zatiaľ jediným zariadením, kde využívajú na liečbu tieto vtáky. Pštrosy tu chovajú už tretí rok, pol milióna korún na ich nákup dala vzdelávacia Nadácia Jana Husa. „Povedali sme si, že keď dokážu liečiť kone či psy, môžu byť osožné aj pštrosy,“ hovorí riaditeľ zariadenia Štefan Hacaj. Juraj (24), ktorý je v Bohuniciach už tretí rok, sa v bahne drog ocitol vďaka partii. Tá mu dala na výberalebo pervitín, alebo iní „kamaráti“. „Vyhrali drogy. Kradol som rodičom peniaze, zbabral som si život, spálil za sebou všetky mosty. Liečil som sa, teraz dávam dokopy rozbité vzťahy,“ hovorí mladík.

V prostredí plnom zvierat sa pomaly mení zo stvrdnutej bytosti na cítiaceho tvora. Bojovať musel aj Peter (24) z Prievidze, ktorý k drogám pridal aj gamblerstvo. „Pre prachy som viackrát vykradol byt rodičov. Teraz som už čistý, liečba sa mi skončila, no pomáham tu,“ hovorí.

Verili by ste, že so pštrosmi sa dá aj maznať? No iba so samičkami, samce sú agresívne. A majú aj svoje mená - Šaňo, Miki či Adam. Chlapci ich kŕmia dvakrát za deň, v zime raz. Jeden vták skonzumuje ročne aj 800 kíl jačmeňa či ovsa. A že pštrosy si strkajú hlavu do piesku? „To nie je pravda,“ tvrdí Š. Hacaj. Hoci pochádzajú pôvodne z Afriky, zbožňujú aj sneh!


SLOVO PSYCHIATRA
O vplyve pštrosov na bývalých narkomanov hovorí pozitívne aj psychiatrička Katarína Romsauerová, ktorá spolupracuje s bohunickým zariadením. Vysvetľuje, že klienti centra, často citovo „plochí“, získavajú pri starostlivosti o zvieratá pocit zodpovednosti za živé tvory a pociťujú spätnú väzbu. „To je na ich doliečovanie veľmi dôležité,“ povedala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu