Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Michalovce prehrávajú boj s havranmi, všetko „prekrákajú“

Znečistené lavičky po havranoch Zobraziť galériu (4)
Znečistené lavičky po havranoch

MICHALOVCE – Obyvatelia v okolí Parku mieru sú zúfalí, ich susedmi sú od rána do noci krákajúce kŕdle havranov. Samospráva sa márne snaží natrvalo ich dostať z parku, úsilie aj financie z mestskej pokladne sa zatiaľ míňajú účinkom.

Na kolónie havranov poľných je zatiaľ stále krátka. Nepomohlo zhadzovanie hnízd ani zariadenie, imitujúce zvuky operených dravcov. Najväčšie riziko hrozí tým, ktorí by si chceli posedieť v nedávno zrekonštruovanom parku za vyše 330 tisíc eur. Lavičky fontána, aj dlažba sú posiate trusom. Z korún stromov padá nielen riedky trus, ale aj konáre, ktoré si havrany znášajú do hniezd zo širokého okolia.

Po zhadzovaní hniezd, prešla radnica do ďalšej fázy útoku. V parku sa objavili reproduktory, z ktorých sa do okolia rozlieha zvuk operených dravcov. Mal vystrašiť havrany natoľko, aby sa presťahovali sa na pokojné miesto, niekde na okraji Michaloviec. Stal sa však opak - havrany si po krátkom čase na nahrávky zvykli. Teraz sa do okolia rozlieha ešte väčší krik. Nahrávku stovky havranov bez problémov „prekrákajú“.

Ďalšou stratégiou boli reflexné papieriky, ktoré pred začiatkom hniezdenia rozmiestnili v korunách stromov. Inštalácia a kúpa celého zariadenie vyšla mesto asi na sedemtisíc eur. Všetko je však zatiaľ márne.

„Už sme z tých havranov na nervy. V byte kvôli nim nepočuť vlastného slova. Aby som v tom vrieskaní zaspala, musím brať prášky. U susedov majú malé dieťa, zo strachu odišli k rodine na dedinu. Však tie havrany žerú všelijaké zdochliny. Ani neviete, akú nákazu na vás aj cez vzduch prenesú“, sťažuje si jedna z obyvateliek v okolí parku.

„Najlepšie by ich bolo vystrieľať – aspoň polovicu. Tie, čo by prežili, by potom samé odleteli preč“, pridáva sa ďalší sused.

„Nemôžeme havrany zabíjať, ani im ubližovať. Podľa následných zistení môžeme dnes konštatovať, že úspešnosť týchto krokov je približne 50%. Mesto nepovažuje tento stav za uspokojujúci a pracujeme naďalej v spolupráci s uvedenou firmou, na ďalšom plašení havranov a doplnením novej optickej ochrany. V dovolenom čase zopakujeme opätovné zhadzovanie hniezd. Neustále čistíme park, aby sme tak minimalizovali materiál na výstavbu hniezd - suché konáte a odpadky,“ tvrdí hovorkyňa mesta Iveta Palečková.

Odborníci sú k doterajším opatreniam skeptickí. Pretože havrany sú veľmi inteligentné, po krátkom čase si na zariadenia zvykli. Možno bude mať úspech nový systém svetelného plašenia To však len za predpokladu, že ich budú silnými svetelnými lúčmi plašiť večer a v noci, intenzívne a sústavne.

Obyvatelia v okolí parku sú už skeptickí. „Neverím, že ich odtiaľ niekto, niekedy s nejakým svetlom dostane. To by sa musel stať zázrak. Dokedy tu budú vysoké stromy, dovtedy tu budú tieto potvory. Škoda peňazí,“ konštatuje pani Mária z Jilemnického ulice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu