Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počet samovrážd väzňov v minulom roku narástol

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - V roku 2010 spáchalo samovraždu v slovenských väzniciach osem väzňov. Ďalších osem väzňov v ústavoch na výkon väzby a ústavoch na výkon trestu odňatia slobody zomrelo následkom choroby. V porovnaní s rokom 2009 počet samovrážd narástol o tri.

V minulom roku v slovenských väzniciach evidovali v porovnaní s rokom 2009 v ústavoch približne o 700 väzňov viac. Ku koncu decembra 2010 sa v ústavoch na výkon väzby a ústavoch na výkon trestu odňatia slobody nachádzalo 1464 obvinených a 8567 odsúdených - spolu teda 10.031 osôb. Informoval o tom hovorca Ministerstva spravodlivosti SR (MS) Peter Bubla.

Zbor väzenskej a justičnej stráže má prijatých viacero opatrení, ktorými sa má predchádzať takým vážnym mimoriadnym udalostiam, ako sú samovraždy. "Opatrenia, ktoré majú predchádzať takýmto mimoriadnym udalostiam, sú zahrnuté vo viacerých interných predpisoch zboru, ktoré sa týkajú činnosti psychológov, organizovania voľného času väznených, či individuálneho prístupu pri vypracovaní programu zaobchádzania pre obvinených a odsúdených. V prípade podozrenia, že obvinený, alebo odsúdený má samovražedné úmysly je mu poskytnutá v ústavoch a v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne odborná starostlivosť psychiatrov a psychológov a rovnako je automaticky zabezpečený zvýšený dozor tohto väzneného," uviedol hovorca Bubla. Podstatnou formou prevencie, ako ďalej dodal, je aj vzdelávanie a organizovanie záujmových aktivít vo voľnom čase pre obvinených a odsúdených.

Koncom marca spáchal samovraždu obvinený primátor Tornale Ladislav Dubovský. Tragická udalosť sa odohrala práve v spomínanej Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Obvinený bol od začiatku hospitalizácie pod pravidelnou kontrolou zdravotného personálu psychiatrického oddelenia a posledná kontrola mala byť práve v deň samovraždy ráno. "Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne uvedenú udalosť prešetruje, čo je štandardný postup pri takýchto udalostiach v ústavoch na výkon väzby alebo trestu," povedal vtedy Bubla. Bývalý primátor Tornale bol obvinený z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a obvinený z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu