Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyschnutý močiar opúšťajú vydry

Vydra riečna
Vydra riečna

GBELCE - Vydry sú na ústupe! Tieto obyvateľky vysychajúcich Parížskych močiarov pri Gbelciach neďaleko Štúrova sa ako prvé sťahujú do iných revírov. Napĺňa sa tak hrozba, že ak sa do močiarov urýchlene nevráti vlaha, ich pôvodné obyvateľstvo bude hynúť alebo sa sťahovať. Odborníci predpokladajú, že vysychanie nespôsobil úmyselne človek.

„Žiaľ, vydry sa sťahujú do revírov s dostatkom vody. Veríme, že keď sa začne vracať do močiarov voda, prídu späť, ak sa pri putovaní nestanú korisťou líšok,“ hovorí správca rezervácie Jozef Medveď. Podľa jeho vyjadrení voda začala unikať po tom, čo niekto manipuloval so stavidlom na reguláciu vodného toku.

Odborníci zo životného prostredia však nepredpokladajú, že by vodu niekto vypustil úmyselne. „Skôr sa domnievame, že sa v uplynulých horúcich týždňoch postupne vyparila,“ hovorí Zuzana Jenčová z úradu životného prostredia. Nádej na opätovné zaplavenie vzácnych močiarov vidia ochranári v tom, že do 10. októbra po výlove rýb sa bude priebežne vypúšťať voda z rybníkov v okolí, ktorá znova naplní aj vyprahnuté močiare.

Na alarmujúce sucho v močiaroch upozornili strážcovia rezervácie. Varujú, že to môže spôsobiť vážnu kalamitu, pretože vyhynie močiarny hmyz, ktorý bol doteraz dôležitou potravou pre vtáky z celej Európy. Močiare sú totiž „čerpacou stanicou“ pre operence, ktoré tu každoročne niekoľko týždňov pred odletom do teplých krajín alebo po prílete späť naberajú sily.

VYDRA RIEČNA
Vydra riečna (Lutra lutra) je vzácny cicavec, ktorý žije vo vodných tokoch. Brloh si vyhrabáva na brehoch s vchodom pod vodou. Je asi 80 cm dlhá, vynikajúco pláva. Živí sa takmer výhradne rybami. Znečistenie slovenských riek spôsobilo jej úbytok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu