Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Talapku zo sprenevery oslobodili nezákonne, rozhodol súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Cyril Talapka, majiteľ neslávne známej gýčovej rezidencie v obci Réca, pôjde znovu pred súd. Najvyšší súd dnes rozhodol, že v kauze sprenevery desiatok miliónov korún ho oslobodili nezákonne.

Podľa pôvodnej obžaloby sa sprenevery dopustil v roku 2008. Dohodol sa s firmou Esterhazy, že pre ňu bude vykupovať pozemky v Senci. Dostal za to zálohu 63 miliónov korún (cca 2,1 milióna eur).

Talapka však údajne dohodu nedodržal. Pozemky síce vykúpil, ale na spoločnosť ich nepreviedol a nevrátil ani zálohu. Spoločnosť vyčíslila vzniknutú škodu na 196 miliónov korún. Podnikateľ mal spoločnosti zatajiť, že pozemky bude prevádzať do spoločného vlastníctva s manželkou, a teda s ich prevodom na spoločnosť Esterhazy musí súhlasiť aj ona. Talapkov obhajca klienta háji. Podľa neho podnikateľ nemal rozdelené bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, preto pozemky inak ani nadobudnúť nemohol.

Okresný súd v Pezinku v júli 2009 podnikateľa oslobodil. Odôvodnil to tým, že skutok nie je trestným činom. Prokurátor sa odvolal, ale krajský súd v Bratislave to zamietol, čím sa rozsudok stal právoplatným.

Najvyšší súd v dnešnom rozsudku konštatoval, že okresný aj krajský súd pochybili. Neoprávnený prospech Talapku mal spočívať v tom, že vďaka získaným pozemkom dostal úver. NS prikázal okresnému súdu vo veci znovu rozhodnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu