Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Lekári, ktorí štrajkovali, chcú od Ficovej vlády viac

Predseda LOZ Marian Kollár
Predseda LOZ Marian Kollár

BRATISLAVA - Zdravotníci, ktorí v apríli a máji štrajkovali za vyššie mzdy a viac peňazí pre zdravotníctvo chcú, aby ich požiadavky splnila súčasná vláda Roberta Fica. Do zdravotníctva by malo ísť v budúcom roku o šesť až sedem miliárd korún viac ako tento rok, povedal na dnešnej tlačovej konferencii lekár a odborár Marian Kollár. Platy zdravotníkov by mali podľa neho postupne narásť na asi 45.000 korún. V opačnom prípade zdravotníci nevylučujú ďalšie protesty.

"Ak by sa rozpočet nezvýšil o niekoľko miliárd, vidíme to ako veľký problém, na ktorý by sme museli reagovať," povedal šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Kollár. Nechcel však zatiaľ konkretizovať, či by zdravotníci opäť vyhlásili štrajk.

Zatiaľ však nie je isté, či vláda nárast financií pre zdravotníctvo schváli. Peniaze by mali priniesť vyššie odvody štátu, napríklad za dôchodcov a študentov. Premiér Fico síce v utorok vyhlásil, že vláda zdvihne odvody o jedno percento, koncom augusta však uvažoval aj o tom, že v budúcom roku by sa zvýšili len o štvrť percenta. To by prinieslo zdravotníctvu namiesto šiestich miliárd asi 1,5 miliardy korún.

Ani plánované zvýšenie zdrojov nebude podľa Kollára stačiť. Nemocnice totiž vraj dostávajú od poisťovní za liečenie málo peňazí a chýbajú v nich zamestnanci. Tí musia slúžiť stovky hodín nadčasov a ak by sa mal dodržiavať Zákonník práce, muselo by v nemocniciach pracovať o štvrtinu viac ľudí, než v súčasnosti, povedal Kollár.

Mzda lekárov by mala podľa odborárov z LOZ dosiahnuť do roku 2009 dva a pol násobok priemernej mzdy. V súčasnosti je výška platu asi 18.200 korún. Podobným spôsobom by sa mali zvyšovať aj mzdy zdravotných sestier, dodal Kollár. Zároveň očakáva, že do konca roka ministerstvá zdravotníctva a práce navrhnú, ako by sa v Zákonníku práce mali upraviť nadčasové služby zdravotníkov.

Štrajk, ktorí na jar zasiahol asi dvadsiatku nemocníc, skončil vo väčšine miest na prelome apríla a mája. V proteste pokračovali zdravotníci z bratislavskej fakultnej nemocnice, aj tí však krátko pred júnovými parlamentnými voľbami od štrajku odstúpili. V prvej fáze protestov odmietali poskytovať odkladnú zdravotnú starostlivosť, napríklad predpisovať nosenie okuliarov. V druhej časti štrajku nechceli lekári nastupovať na služby na pohotovosti. Tvrdili, že už vyčerpali zákonom určené limity hodín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu