Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Lesy napadol lykožrút!

Lykožrút smrekový požiera zo stromu lyko. Bez neho strom vysychá a hynie.
Lykožrút smrekový požiera zo stromu lyko. Bez neho strom vysychá a hynie.

ČADCA - Smrekové lesy na Slovensku hynú! Katastrofálna situácia je najmä na Kysuciach a Orave. Lesníci včera začali boj o ich záchranu. Choré lesy letecky postrekovali prípravkom proti lykožrútovi. Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky do záchrany lesov investoval 24 miliónov korún.

Najviac postihnuté sú smrekové porasty na Kysuciach a Orave - ide o viac ako pol milióna kubických metrov dreva. Lesníci a ochranári sú zúfalí. „Stav našich smrekových lesov je vinou škodcu naozaj vážny. Postrekom chceme pred napadnutím lykožrútom smrekovým uchrániť zdravé stromy. Podobne sú na tom aj lesy v Česku, Rakúsku a Nemecku,“ povedal hovorca Štátnych lesov Peter Gogola. Podľa Gogolu pod nepriaznivý zdravotný stav lesov na Kysuciach sa výrazne podpísali aj súkromní vlastníci neštátnych lesov, ktorí nerešpektujú nájomný vzťah a bránia nájomcovi - teda štátnemu podniku - riadne v lesoch hospodáriť, čo zahŕňa aj ochranu lesných porastov.
Čo je lykožrút smrekový
Chrobák veľký asi 4 až 5 mm. Zavŕta sa do kôry stromu a požiera jeho lyko. To slúži na rozvádzanie živín do stromu. Bez nich strom vysychá. Z vyschnutého stromu opadá ihličie, konáre získajú červenkasté sfarbenie. Lykožrúta nemožno celkom zlikvidovať, ale možno obmedziť jeho množstvo. Drobný chrobák sa rýchlo rozmnožuje - počas jedného leta sa vymenia 2 až 3 generácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu