Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nech nám celebritky zoženú robotu, odkázali Rómovia

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dve politické strany ponúkajú Rómom sedem eur na hlavu v prípade, že sa pri sčítaní ľudu prihlásia k maďarskej národnosti. Tvrdí to predseda Strany rómskej únie (SRÚ) František Tanko. O ktoré strany má ísť však neuviedol a trestné oznámenie nepodal.

K prípadom má dochádzať v oblasti Rimavskej Soboty a Kráľovského Chlmca. 

"Dohodli sme sa na tom, že to treba oznámiť polícii," povedal Tanko s tým, že krajské a miestne organizácie SRÚ zhromažďujú dôkazy. Dodal, že len čo nazbierajú dostatok indícií, podajú trestné oznámenie. "Objavili sa ľudia, ktorí nabádajú Rómov, aby sa prihlásili k maďarskej národnosti za poplatok sedem eur s tým, že dve eurá dostanú sprostredkovatelia a päť eur na hlavu ide rodine," doplnil. Funguje to podľa neho "podobne ako pred voľbami", keď niekoľko týždňov pred voľbami ponúkajú peniaze za určité rozhodnutie. "Robí sa to tak, ako sa to robí pred voľbami - kupovanie hlasov a zneužívanie rómskej negramotnosti," zdôraznil.

Strana Rómskej únie podľa Tanka začne robiť v apríli vlastnú mohutnú kampaň, aby sa Rómovia prihlásili k rómskej národnosti. Spolupracovať na nej chce aj s inými rómskymi stranami.

Kriticky sa vyjadril aj k práci kabinetu Ivety Radičovej, ktorá podľa neho nezmenila od svojho nástupu nič. „Ľudí len prepúšťa, škrtí všetko, čo sa dá, zavádza e-pay karty, ktoré sú pre rómsku komunitu absolútne neprijateľné,“ zdôraznil predseda strany. Vyzval vládu, aby začala zlú sociálnu situáciu Rómov riešiť, lebo „ináč nastanú také problémy, ktoré nikto neudrží." Strana bude podľa neho organizovať protestné zhromaždenia, aby vláda konečne začala riešiť zlú situáciu občanov. Najbližšie bude takýto protest v piatok v Tornali. Nevylúčil ani protestné zhromaždenie pred Úradom vlády.

Tanko sa ohradil aj proti aktérom videa, na ktorom herečka Petra Polnišová posiela Rómov "makať". "Ak si herci želajú, aby Rómovia išli makať, nech im zoženú robotu," vyhlásil Tanko, podľa ktorého sa snažili konkrétni herci za každú cenu zviditeľniť. "Čo môžeme očakávať potom od obyčajných ľudí na vidieku, ak takto paušalizujú celý rómsky národ takzvané slovenské celebritky?" opýtal sa predseda SRÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu