Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Belousovová: Rómsky starosta má problémy s čítaním, ale 3-tisícový plat!

Anna Belousovová
Anna Belousovová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rómskemu starostovi z obce Bystrany Františkovi Žigovi, ktorý mal problémy s prečítaním starostovského sľubu, schválilo podľa predsedníčky parlamentného výboru pre ľudské práva Anny Belousovovej rómske obecné zastupiteľstvo mimoriadne vysoký mesačný plat.

"Na prvom zasadnutí obecného zastupiteľstva mu schválili plat tritisíc eur. Na to gramotnosť majú," vyhlásila v pondelok Belousovová po rokovaní výboru, ktorý sa okrem iného zaoberal žiadosťou časti občanov obce Bystrany na obmedzenie pasívneho volebného práva podmienkou dosiahnutia vzdelania.

Podľa Belousovovej je samozrejmé, že starosta by mal vedieť dobre čítať a písať, čoho dokladom je absolvovanie základnej školy. Preto by podľa nej mala byť slovenská ústava a komunálny volebný zákon upravený tak, aby na starostu nemohol kandidovať občan, ktorý nedokončil ani základnú školu. "Ja by som sa nebála túto podmienku sprísniť až na získanie stredoškolského vzdelania," vyhlásila Belousovová.

"Vykonávať funkciu starostu alebo primátora nie je také jednoduché. Ten človek sa stretáva s množstvom odborných problémov," vyhlásila. Zároveň upozornila, že pribúdajú prípady obcí, kde väčšinu obecných prostriedkov vyprodukujú zamestnaní nerómski obyvatelia obce, rozdeľujú ich však zástupcovia rómskej väčšiny, ktorá nepracuje. Podľa nej sa v týchto obciach porušujú ľudské práva nerómskej menšiny. "Ľudia sa z takýchto obcí sťahujú preč, ale domy už môžu predať len pod cenu," povedala predsedníčka výboru NR SR.

Podľa splnomocnenca vlády pre rómske komunity Miroslava Polláka je potrebné diferencovať medzi prípadmi, keď nový starosta porušuje zákon a keď len nemá skúsenosti s vykonávaním tejto funkcie. V tom druhom prípade je možné pomôcť novým starostom prostredníctvom rôznych školení a vzdelávacích programov, zameraných na výkon funkcie. Zároveň upozornil, že v prípade skladania poslaneckých a starostovského sľubu v Bystranoch podľa neho zohrali negatívnu úlohu aj médiá a noví poslanci a starosta mali pri čítaní sľubu jednoducho veľkú trému.

"Pre nás je veľmi dôležité to, ako bude obec ďalej žiť. Rozhodujú o nás ľudia, ktorí majú základnú školu ukončenú v štvrtom, piatom, šiestom ročníku. Títo ľudia rozhodujú v našej obci o ročnom rozpočte 1,65 milióna eur. O takých peniazoch by mali rozhodovať ľudia, ktorí majú vzdelanie, vedia čítať a písať a majú skúsenosti s riadením obce," povedala Mária Zahurancová z Bystrian, ktorá je predsedníčkou občianskeho združenia Bystrany - naša budúcnosť.

Stanovisko starostu a obecného zatupiteľstva nie je známe.

V Bystranoch žijú dve tretiny rómskeho obyvateľstva, Rómovia okrem funkcie starostu a všetkých členov obecného zastupiteľstva obsadili aj všetky komisie, ktoré zastupiteľstvo zriaďuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu