Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Proti Esterházyho buste protestoval toaletným papierom

Kontroverzná Esterházyho busta Zobraziť galériu (6)
Kontroverzná Esterházyho busta

KOŠICE – Výkrikmi fúuj, hanbááá, fašistíííí, pískaním či spievaním slovenskej hymnickej piesne Hej Slováci sa včera snažila hŕstka asi dvadsiatich ľudí rušiť spoza plota slávnostné odhalenie busty Jánosa Esterházyho v átriu historického objektu na košickej Hlavnej ulici .

Priebeh slávnosti narušil košický výtvarník a maliar Peter Kalmus, ktorý po odhalení začal na bustu hádzať kotúčový toaletný papier a potom menšie kotúčiky papiera, na ktoré sa zvyčajne tlačia pokladničné bloky.

Niekoľko ľudí s maďarskými trikolórami na hrudi sa mu v tom snažilo zabrániť a strhla sa menšia ruvačka, v ktorej Kalmus skončil na zemi. Rozhnevaných mužov sa ďalším okolostojacim podarilo od seba oddeliť a situácia sa upokojila.

„Ja som sa len snažil využiť svoje ústavou zaručené právo a vyjadril som svoj názor a protest proti inštalovaniu busty antisemitu a fašistu,“ povedal Kalmus.

Celú akciu nielen on, ale aj ďalší za plotom átria stojaci obyvatelia so slovenskými trikolórami označili za čistú provokáciu. Na odhalení busty pri príležitosti 110. výročia narodenia Jánosa Esterházyho sa zúčastnil aj maďarský generálny konzul János Szerencsés, ktorý si pamiatku Esterházyho uctil položením venca. Ako uviedol v hlavnom príhovore Arpád Martény z budapeštianskeho Združenia Rákocziho a spolku Esterházyho, išlo o významného politika a poslanca Národného zhromaždenia v Prahe už z čias prvej Československej republiky, hájil záujmy Slovákov aj po Viedenskej arbitráži a neskôr bol nespravodlivo odsúdený.

Na Esterházyho majú iný názor niektorí slovenskí historici, ale aj obyčajní ľudia, najmä členovia a sympatizanti SNS, ktorí ho označujú za nepriateľa Slovákov a fašistu. S nimi súhlasil vo svojom stanovisku aj Historický ústav SAV. Jeho členovia tvrdia, že gróf János Esterházy si nezaslúži oslavy a busty. "Namiesto glorifikácie a stavania pamätníkov Jánosovi Esterházymu by bolo oveľa zmysluplnejšie pokračovať v racionálnej a všestrannej diskusii o jeho živote a politickom pôsobení," píše sa v stanovisku.

Esterházyho totiž niektorí zobrazujú ako neohrozeného bojovníka za práva maďarskej menšiny, ale aj presvedčeného demokrata a humanistu, nezištného záchrancu prenasledovaných a nepochopeného prívrženca slovensko-maďarského priateľstva. "Tento hagiografický obraz Esterházyho je v rozpore s historickými faktami," napísal historický ústav. Esterházy sa totiž podľa nich usiloval o rozbitie československého štátu a jeho demokratického režimu. Spolupracoval nielen s vládou v Budapešti, ale aj s nemeckými nacistami a ako poslanec hlasoval za všetky právne normy, ktoré na Slovensku pomáhali budovať totalitný systém.

V máji 1942 však prejavil osobnú odvahu a v sneme nepodporil deportačný zákon. Predtým však hlasoval za všetky dovtedajšie protižidovské právne normy, čo zdôvodnil aj svojimi viacerými verejnými antisemitskými postojmi a vyhláseniami.

S inštaláciou busty nesúhlasia ani Alexander Barna a Jana Popovičová z SaS, ktorí tvrdia, že "osadenie busty je prejavom sympatií k osobnosti, ktorej pôsobenie v 30. a 40. rokoch minulého storočia nemožno vnímať jednoznačne pozitívne". Obaja chcú, aby mesto Košice v budúcnosti proti inštalovaniu podobných pamätníkov zakročilo ráznejšie.

Na podujatí nechýbal bývalý konzul Slovenskej republiky v Békešskej Čabe v Maďarsku Ján Sűli. „Ja si myslím, že bol neprávom súdený a potrestaný. Na margo incidentu chcem povedať, že takéto výstrelky sa nedejú iba u nás, ale aj v Maďarsku či iných krajinách, lebo nie každý musí súhlasiť s nejakým názorom a môže to slobodne prejaviť, to je demokracia,“ povedal Sűli.

Primátor Košíc Richard Raši avizoval, že mesto vypracuje záväznú normu, "ktorá umožní v dostatočnom časovom predstihu posúdiť podobné prípady renomovanými odborníkmi z hľadiska umiestnenia, umeleckého prevedenia, historickej opodstatnenosti a ďalších aspektov".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu