Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vareha chce z väzby, súdu ponúkol 50-tisíc!

Mikuláš Vareha
Mikuláš Vareha (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podnikateľ Mikuláš Vareha, ktorého obvinili z krátenia dane a poistného, zostane naďalej za mrežami. Rozhodol o tom dnes na svojom neverejnom zasadnutí najvyšší súd. Senát neprijal jeho písomný sľub a ani peňažnú záruku - kauciu vo výške 50-tisíc eur.

Mikuláša Vaheru vzal Špecializovaný trestný súd do väzby 3. marca. Dôvodom bola obava z možného úteku podnikateľa a pokračovania v trestnej činnosti. Voči rozhodnutiu podal podnikateľ sťažnosť, ale aj prokurátor. Prokuratúra v návrhu na väzbu žiadala, aby bol do nej Vareha vzatý pre obavu, že by mohol ovplyvňovať svedkov. Senát zamietol obe tieto sťažnosti, informoval dnes hovorca súdu Michal Jurči.

Polícia zadržala bohatého podnikateľa 1. marca na východnom Slovensku v skorých ranných hodinách. Údajne sa v uplynulých rokoch dopustil daňového podvodu vo výške takmer 29 miliónov eur. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).

"Voči obvinenému bolo vznesené obvinenie pre trestný čin z krátenia dane a poistného za fiktívne obchody, ktoré robil v rámci svojich spoločností, ktorých bolo niekoľko desiatok, s fiktívnym tovarom, na základe ktorých si uplatnil odpočet DPH v celkovej výške 866 miliónov korún," povedal minister. Celkovo pritom štát tomuto podnikateľovi v rokoch 2007 až 2010 vyplatil 986 miliónov korún (32,7 milióna eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu