Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Voda zobrala takmer pol miliardy!

PREŠOVSKÝ KRAJ - Bilancia tohtoročných ničivých povodní v Prešovskom kraji je hrozivá. Suma, ktorú museli vynaložiť na záchranné práce a odstraňovanie následkov živelnej pohromy, sa vyšplhala na 478 miliónov korún!

Najhoršia situácia bola v júni. Voda sa vtedy z oblohy valila nepretržite dva dni. V kraji bol vtedy vyhlásený tretí povodňový stupeň. „Priame náklady na záchranné práce po povodniach uhradí štát,“ uviedla Božena Jacko-Lysáková z Krajského úradu životného prostredia v Prešove. To by malo zo štátneho rozpočtu ukrojiť približne 112 miliónov korún. Ako budú odškodnení obyvatelia, zatiaľ nie je jasné. „Pri povodniach v roku 2005 dostal každý, kto utrpel škodu nad stotisíc, odškodné 30 percent. Pri tohtoročných marcových a aprílových povodniach v kraji už dostával 30 percent len ten, kto mal po živle neobývateľný dom,“ poznamenala Jacko- Lysáková.

Ako sa k odškodneniu postaví súčasná vláda, zatiaľ nevedno. Následkami povodní by sa mala zaoberať na konci roka. Najlepšie by na tom mal byť ten, kto mal svoj majetok poistený. Neplatí to však vždy. „Ja som si poistku platila a zatiaľ som nevidela ani korunu,“ posťažovala sa Magdaléna Ridlová (44), ktorá vlastní dom v Haniske pri Prešove. Bývajú v ňom jej rodičia a na následky povodní trpia dodnes.

„Podlaha na prvom poschodí klesla o sedem centimetrov, celá statika je narušená. Zatiaľ sa sem však žiadny odborník z poisťovne neobťažoval,“ hovorí M. Ridlová, ktorá zvažuje, či nezmení poisťovaciu spoločnosť. Ešte horšie sú na tom však v susedných Kendiciach, kde sa vinou pravidelných povodní už proti tejto pohrome ani poistiť nedá. Krušné chvíle zažívali tento rok aj v Ruskej Novej Vsi, Ľutine, Kapušanoch, v okolí Bardejova, povodí Torysy, ale aj na mnohých malých miestnych tokoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu