Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Úsvite lietali okolo hasičov ohnivé sudy!

Na skládke horeli sudy s neznámou látkou. Zobraziť galériu (8)
Na skládke horeli sudy s neznámou látkou. (Zdroj: Topky.sk)

ÚSVIT – Poriadny šok zažili popradskí hasiči pri zásahu na skládke neďaleko podtatranskej obce Úsvit. Vedľa nich začali vybuchovať sudy s neznámou látkou. Sami hasiči tvrdia, že len vďaka náhode sa nikomu nič nestalo.

Keď hasiči prichádzali na miesto, ani len netušili, do čoho idú. „Chlapi to vnímali ako zásah na bežnej skládke komunálneho odpadu,“ tvrdí veliteľ zmeny popradských hasičov Ján Šuba.

Keď však začali hasiť, spustilo sa peklo. „Z ničoho-nič vybuchlo niečo, čo vytvorilo takmer 20-metrový hríb. Pomedzi kolegov, ktorí boli od seba len 20 metrov, letel ako raketa ohnivý sud. Ak by niekoho z nich trafil, skončilo by sa to veľmi zle,“ vysvetľuje Šuba.

Znepokojený je aj jeho riaditeľ Ondrej Šproch, ktorý sa o svojich kolegov veľmi bál: „Vôbec sme nevedeli, že na tejto skládke je nebezpečný odpad. Mali sme byť o tom informovaní. Tak to stojí aj v zákone.“

Ak by totiž hasiči vedeli, čo na skládke je, na zásah by si vzali inú výzbroj. „Potrebujeme vedieť, čo hasíme. Je to dôležité a rozhoduje to o našich životoch a zdraví,“ tvrdí Ondrej Šproch.

Po požiari zostala na mieste zvláštna látka modrej farby. Hasiči nevedia, čo to je. Dúfajú len, že nič toxické ani karcinogénne.

Vedúci skládky Pavel Hrebeňár sa bráni tvrdením, že hasičov informoval o prítomnosti nebezpečného odpadu. „Urobil som to hneď po ich príchode.“

Pripúšťa, že im to mal vedieť aj oveľa skôr, porušenie zákona však odmieta. Prípadom sa už zaoberá Slovenská inšpkcia životného prostredia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu