Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prežili útok toho istého medveďa

Ján Gejdoš (64) sa  prebral po operácii z umelého spánku a komunikuje s okolím. Zobraziť galériu (4)
Ján Gejdoš (64) sa prebral po operácii z umelého spánku a komunikuje s okolím.

RUŽOMBEROK - Na Jána Gejdoša (64) si počkal niekoľko rokov. Medveď, ktorý tohto muža pred pár dňami napadol v Sliačanskej doline pri Ružomberku, ho už raz ohrozoval pred 14 rokmi! A to len dva týždne po tom, ako napadol poľovníka Metoda Húšťavu (56). J. Gejdoš spomína: „Postavil sa na zadné, ale vtedy som ešte stihol vystreliť a dravec ušiel.“ V piatok minulý týždeň už také šťastie nemal. Medveď mu roztrhal celú tvár. Všetky tri udalosti sa stali takmer na rovnakom mieste, preto poľovníci predpokladajú, že ide o tú istú šelmu.

Metod Húšťava ešte pred 14 rokmi býval v Liptovských Sliačoch. V polovici septembra 1992 išiel večer na poľovačku do Sliačanskej doliny. Keď sa vracal domov, išiel v lese po zvážnici. „Uvidel som nejaký tieň, ale nevenoval som tomu pozornosť. Zrazu iba niečo vedľa mňa zamrmlalo. V tom na mňa zboku skočil medveď. Hodil ma na zem a kotúľali sme sa dole kopcom asi 30 metrov. Keď som sa prebral, dravec stál na mne a útočil mi na brucho. Chcel sa dostať k mojim vnútornostiam,“ spomína M. Húšťava. Puška na nešťastie zostala na mieste, kde medveď naňho zaútočil.

„Ani neviem, ako sa mi podarilo volať o pomoc. Šelma sa zľakla a ušla do lesa. Stratil som veľa krvi, ešte zhruba 2 kilometre som išiel domov. Potom žena zavolala záchranku,“ dodáva M. Húšťava. Medveď mu vtedy roztrhal stehno, keď sa mu pokúšal pohrýzť brucho. Poranil mu i ruky. Lekári ho pozašívali viac ako 30 stehmi.

Podobný priebeh útoku bol aj v prípade Jána Gejdoša. Medveď na neho zaútočil z kríkov v okamihu, keď sa zohol po čiapku. Muž sa už prebral z umelého spánku. „Už sa cítim lepšie. Dúfam hlavne, že oči budú v poriadku a budem vidieť,“ povedal včera napadnutý muž, ktorému medveď úderom laby poškodil oči. Lekári však predpokladajú, že jeho stav by sa mohol upraviť. Po operácii vidí už asi na 6 metrov. Poľovníci z Liptovských Sliačov chcú požiadať o povolenie na odstrel tohto medveďa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu