Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nominanti SaS v košickej teplárni zatiaľ nič nedostali, tvrdí Sulík

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zatiaľ ani euro odstupného nedostali bývalí nominanti SaS v košickej teplárni, tvrdí to šéf SaS Richard Sulík.

„Nedostali ani cent a spravíme všetko, aby ani nedostali, lebo nepokladáme za správne, aby si vyplácali takéto veľké sumy,“ vyhlásil dnes Sulík. Proti vyplateniu odmien je podľa neho aj FNM, ktorý preveruje zákonnosť takéhoto kroku.

Súčasný šéf košických teplární Miroslav Nosáľ podľa ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) podpísal záväzné vyhlásenie, že si nebude uplatňovať odstupné. Podobný postup avizuje SaS aj v prípade teplárne vo Zvolene. Miškov pripravil pravidlá pre odmeňovanie manažérov s majetkovou účasťou štátu, nominanti štátu v dozorných radách a predstavenstvách by podľa neho nemali mať nárok na žiadne odstupné.

Na nominantov, ktorí budú mať s podnikom pracovnoprávny vzťah, teda aj riaditeľov, by sa nemala vzťahovať kolektívna odborová zmluva a ich odstupné by bolo najviac trojmesačné. Nové pravidlá by mala vláda schváliť už túto stredu, účinné by podľa Miškova mohli byť v priebehu prvej polovice roka.

Miškov so Sulíkom zdôraznili, že vysoké odstupné umožnili odborári. „Je to dedičstvo smerovania sociálneho štátu, smerovania do Grécka,“ uviedol minister hospodárstva. Šéf SaS zároveň novinárom odporučil, aby preverili, aké odmeny dostávali nominanti Smeru-SD vo vedení košickej teplárne.

Privatizáciu štátnych teplární SaS podľa neho podporí, strana má však niekoľko podstatných podmienok. „Napríklad by malo byť jasne povedané, čo sa s tými peniazmi má stať,“ dodal.

SaS tak reaguje na kritiku po zverejnení informácií, podľa ktorých stranícki nominanti na poste šéfa košickej teplárne majú po niekoľkých týždňoch či mesiacoch pôsobenia nárok na odstupné vo výške 90-tisíc eur. Prvým bol nominant SDKÚ-DS Ján Podhorský, nasledoval ho Ivan Zich, ktorého do teplární dosadila SaS.

Okrem Zicha má na odmenu nárok aj bývalý riaditeľ finančného úseku Martin Borovský (nominant SaS). Kým Zich s Borovským odmenu podľa Sulíka zatiaľ nedostali, Podhorskému ju už tepláreň vyplatila.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu