Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SRo: Čaplovič chce presadiť registrované partnerstvo

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Aj Slovensko by mohlo mať zákon o registrovanom partnerstve homosexuálnych dvojíc. Vicepremiér Dušan Čaplovič zo Smeru-SD chce o ňom začať diskusiu, koaliční partneri zo SNS a ĽS-HZDS sú v rozpakoch. "Áno, som osobne za prijatie takéhoto zákona s tým, samozrejme, že nie som za to, aby si mohlo takéto partnerstvá adoptovať deti. Toto je pre mňa podstatné," vyhlásil Čaplovič pre večerný Rádiožurnál Slovenského rozhlasu (SRo). Využiť chce to, že budúci rok je európskym rokom rovnakých príležitostí pre všetkých.

Pri príprave zákona sa nebráni ani spolupráci s tretím sektorom. "Ak diskusia aj s mimovládnymi organizáciami alebo vôbec s celou spoločnosťou prijme takýto konsenzus, som ochotný v spolupráci s ich zástupcami takýto zákon pripraviť," povedal.

Hana Fábry z iniciatívy Inakosť jeho gesto oceňuje. Možnosť uzatvárať zväzky medzi rovnakým pohlavím je súčasťou občianskych práv a života spoločnosti. "Samozrejme, že to vítame a veľmi sa tešíme, rozhodne ponúkanú spoluprácu prijímame," konštatovala pre SRo.

Koaliční partneri majú iný názor. SNS registrované partnerstvo odmieta. Predseda poslaneckého klubu Rafael Rafaj otvorene hovorí, že s tým majú veľký problém. "Ide o tak závažnú zmenu eticko-kultúrneho a právneho status quo, že SNS s registrovaným partnerstvom principiálne nemôže a nebude súhlasiť." Ľudová strana - HZDS sa netají rozpakmi. Podľa jej poslankyne Beáty Sániovej ide o citlivú otázku, ktorá má dve roviny - medicínsku a spoločenskú. Okrem toho sa HZDS touto témou ešte nezaoberalo.

Vicepremiér Čaplovič sa sporu v koalícii neobáva. "Ide o diskusiu, nejde o prijatie ad hoc zákona. Nech každý si povie svoj názor, hrany sa budú vzájomne obrusovať a pripravíme taký zákon, ktorý bude vyhovovať všetkým. Netreba sa báť tieto tabuizované témy otvárať na Slovensku, pretože tým, že ich neotvárame, že ich odsúvame, tým pádom slúžime niekomu inému na Slovensku a neslúžime občanom Slovenskej republiky," dodal pre SRo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu