Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Unimobunky vymenili za luxus s kúpeľňou

Kúpeľňa Ladislava Ščuku (33) by mohla byť pokojne súčasťou tvorhviezdičkovej hotelovej izby.
Kúpeľňa Ladislava Ščuku (33) by mohla byť pokojne súčasťou tvorhviezdičkovej hotelovej izby.

SPIŠSKÝ ŠTVRTOK – Byty nižšieho štandardu v Spišskom Štvrtku (okr. Levoča) sú už realitou. Hoci hrozilo, že zostanú nedostavané, do dvoch bytoviek sa napokon šťastne nasťahovalo 36 rodín. Obec si však musela na ich dostavbu zobrať 2-miliónový úver. Potrebných 20 percent ceny bytu, ktoré si mali odpracovať budúci nájomníci, si totiž odrobili iba niektorí z nich.

Šťastlivcov, ktorí dostali v Spišskom Štvrtku novú strechu nad hlavou, vyberala obec. Naďa Žigová (39) žila celé roky v maličkej drevenej unimobunke. Jej tri deti nemali k dispozícii tečúcu vodu ani záchod. Od apríla sa však všetko zmenilo. Od obce dostala 2-izbový byt nižšieho štandardu. „Som šťastná! Konečne máme dôstojné bývanie. Na stavbe som tvrdo pracovala, keď som nemohla ja, pomáhal môj syn,“ povedala nám N. Žigová. Aj Štefan Pecha (33) si na stavbe bytu poctivo odpracoval niekoľko stoviek hodín. „Býva sa nám tu dobre. Nemáme problém ani s platením nájomného. Zo sociálnych dávok 8 360 korún platíme 350 za nájom a 1 000 korún za elektrinu,“ prezradil Š. Pecha.

Nie všetci nájomníci však dodržali literu zákona a povinných 20 percent z ceny bytu si na stavbe neodpracovali. Výhovorky boli rôzne. „Aby sme mohli byty dostavať v termíne, museli sme si zobrať z banky úver 2 milióny korún. Z toho sme zaplatili firmu, ktorá bytovky dokončila.“ S dlhom nájomníkov si však obec poradila. „Tým, ktorí nepracovali tak ako mali, sme zatiaľ zvýšili nájomné z 350 na 1 000 korún,“ uviedol starosta Spišského Štvrtka Štefan Bajtoš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu