Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Vláda bude odvolávať ďalších riaditeľov a zvýši sociálne dávky

BRATISLAVA - Vládny kabinet Roberta Fica bude v stredu odvolávať ďalších popredných vládnych a štátnych funkcionárov. Zo svojho postu oficiálne odíde splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Ivan Štefanec a o funkcie zrejme prídu aj členovia správnej a dozornej rady Slovenského pozemkového fondu. Vláda sa tiež chystá zvýšiť niektoré sociálne dávky. Ministri by mali okrem toho diskutovať o tom, či sa Slovensko bude snažiť odkúpiť späť menšinový podiel v Transpetrole.

Kabinet chce podľa návrhu ministerky sociálnych vecí Viery Tomanovej zvyšovať dávky v hmotnej núdzi, príspevok na zdravotnú starostlivosť, aktivačný príspevok aj príspevok na bývanie. Ak vláda bude s návrhom súhlasiť, dávky v hmotnej núdzi vzrastú približne o päť percent. V prípade jednotlivca bez dieťaťa napríklad stúpnu z 1560 Sk na 1640 korún. Aktivačný príspevok, ktorým si nezamestnaný môže zvýšiť svoj príjem, bude vyšší o 200 korún. Doteraz bola jeho výška 1700 korún mesačne.

Vláda môže nariadením zvyšovať sociálne dávky od roku 2004, naposledy ich zvýšil ešte vlani kabinet Mikuláša Dzurindu. Na vyššie dávky by ľudia v núdzi mali mať nárok od septembra.

Ministri by mali tiež posunúť do parlamentu návrh na zvýšenie dôchodky niektorým policajtom a vojakom. Návrh vypracovali spoločne ministerstvá vnútra a obrany a týkať by sa mal tých policajtov a vojakov, ktorých dôchodok nepresahuje 15.300 korún mesačne. Za každý rok služby by sa im príjem mal zvýšiť o 0,15 percenta alebo 0,1 percenta podľa toho, odkedy začali dôchodok poberať.

Daňovú úľavu takmer 47 miliónov korún plánujú ministri schváliť pre spoločnosť Welding Operations Services Slovakia, ktorá chce v Lužiankach pri Nitre vyrábať zváracie stroje a batérie. Návrh podala ešte predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu.

Vládny kabinet bude v stredu pokračovať vo výmene vedúcich funkcionárov vymenovaných bývalou vládou. Minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) navrhol odvolanie vládneho splomocnenca pre zavedenie eura a dnes poslanca opozičnej SDKÚ-DS Ivana Štefanca, ktorý sa funkcie vzdal už 4. júla. Predstaviteľov pozemkového fondu chce vymeniť minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). Ten po nástupe do funkcie odvolal dve tretiny generálnych riaditeľov na svojom ministerstve.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu