Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

O uráne rozhodnú do 20 dní

KOŠICE - Do 20 dní majú rozhodnúť na Obvodnom banskom úrade v Košiciach o petícii Greenpeace. Tí žiadajú, aby úrad zakázal firme Kremnica Gold ťažbu uránu na Jahodnej. Firma však tvrdí, že tu robia iba geologický prieskum, ktorý potrvá možno aj roky a o samotnej ťažbe je predčasné hovoriť.

„Zatiaľ nerobíme iné, len pokračujeme v geologických prieskumných prácach. Zisťujeme zásoby uránových a molybdénových rúd na Jahodnej,“ vysvetľuje riaditeľ spoločnosti Kremnica Gold Boris Bartalský. „Až potom vypracujeme aj ekonomickú štúdiu, ktorej výsledky ukážu, či vôbec požiadame Obvodný banský úrad v Košiciach o povolenie ťažby uránu. Zatiaľ je to však predčasné.“

Reagoval tak na dramatický scenár Greenpeace, podľa ktorého bude mať prípadná ťažba a spracovanie uránu na Jahodnej katastrofický vplyv na životné prostredie. „Ak aj raz dôjde k ťažbe, dosah na okolie musí byť minimálny. Kým sa také povolenie vydá, predchádza tomu náročné posudzovanie a predovšetkým splnenie prísnych požiadaviek,“ dodal Bartalský. Kremnická firma už vlani na Jahodnej zrealizovala tri kontrolné vrty. Zásoby ložiska odhadujú na 1,4 milióna ton rudy s 0,4-percentným obsahom uránu a 0,38 % molybdénu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu