Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Za život daroval už 45 litrov krvi!

Karol Seman starší daroval krv už 90-krát.
Karol Seman starší daroval krv už 90-krát.

KOŠICE - Dobrý pocit z pomoci druhému si môžu dosýta užívať Karol Seman (63) i jeho syn Karol (26). Otec bol ochotný darovať krv už neuveriteľných deväťdesiatkrát a tento týždeň sa tak stal diamantovým darcom tejto životodarnej tekutiny. Jeho potomok je zasa za viac ako 20 odberov držiteľom striebornej Jánskeho plakety.

„ Mám skvelý pocit z toho, že niekomu pomôžem. Navyše pokiaľ moju krv stále chcú, mám istotu, že som zdravý,“ rozpráva Košičan Karol Seman starší, ktorý sa chystá takýmto spôsobom pomáhať ešte aspoň dva roky. Doteraz odovzdal počas svojho života úctyhodných 45 litrov krvi.

„Začal som ako vysokoškolák pred 40. rokmi. A odvtedy chodím na odbery pravidelne. Najkrajšie spomienky mám na obdobie, keď som žil a pracoval v Poprade. V jeden deň sme si objednali autobus, ktorý celú partiu vyzdvihol a išlo sa do nemocnice. Po odbere sme s kamarátmi posedeli a vychutnávali tú radosť spoločne,“ dodáva K. Seman. Ako „chronickému“ darcovi mu mnohokrát volali súrne aj domov, keď potrebovali na operáciu práve jeho typ krvi. Syna Karola nemusel na ušľachtilú pomoc otec vôbec presviedčať.

Ten daroval krv po prvý raz už ako 19-ročný. „Prišlo to akoby samo od seba, bolo pre mňa úplne prirodzené urobiť to,“ prezrádza Karol Seman mladší už po svojom 22. odbere.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu