Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

V Tatrách hrozí vysoké riziko vzniku požiaru

V kalamitných oblastiach Vysokých Tatier je na sobotu predpokladaný 3. stupeň požiarneho nebezpečenstva.
V kalamitných oblastiach Vysokých Tatier je na sobotu predpokladaný 3. stupeň požiarneho nebezpečenstva.

BRATISLAVA - V kalamitných územiach Vysokých Tatier je na sobotu predpokladaný III. stupeň požiarneho nebezpečenstva, čo predstavuje vysoké riziko vzniku požiaru. Pre stojace lesné porasty sa predpokladá zvýšené riziko vzniku požiarov, teda II. stupeň.
V praxi to okrem zákazu kladenia ohňa v táboriskách a zákazu fajčenia znamená aj uzavretie 18 rizikových turistických chodníkov, ktorých zoznam a mapy je možné nájsť na stránke Správy Tatranského národného parku (TANAP): www.tanap.org. Agentúru SITA o tom informovala Martina Pilátová zo Správy TANAP-u.

Na nedeľu a pondelok sa predpokladá vyhlásenie II. stupňa, teda zvýšené riziko požiaru, ako pre kalamitné plochy, tak aj pre stojace lesné porasty. Správcovia TANAP-u upozorňujú, že v prípade pretrvávania súčasného charakteru počasia bez zrážok, bude aj v týchto dňoch naďalej platiť pre kalamitné plochy III. stupeň (vysoké riziko). Odporúčajú turistom návštevu lokalít, kde je vznik požiarov minimálny a turistické chodníky sú pre návštevníkov otvorené bez obmedzení.

Na území Tatranského národného parku (TANAP) sa v rámci projektu protipožiarnej ochrany lesa uskutočňuje nepretržitý monitoring požiarneho rizika. Pri vyhlasovaní stupňa požiarneho nebezpečenstva sa vychádza z meraní Technickej univerzity vo Zvolene a predpovede počasia Slovenského hydrometeorologického ústavu. Riziko vzniku požiarov sa zvyšuje hlavne v turistickej sezóne a v závislosti od klimatických podmienok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu