Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Lov na medvediu rodinku

TURČIANSKE KĽAČANY - Pár týždňov po smrti medveďa Bruna v Nemecku sa podobná dráma chystá aj na Slovensku. Poľovníci z Turčianskych Kľačian pri Martine sa už tešia, ako si zgustnú na odstrele miestnej medvedej rodinky. Medvedica a jej tri mláďatá tu svojimi návštevami otravujú život salašníkom. Tí sa boja nielen o seba, ale aj o ovce. Oddnes však majú v rukách povolenie na ich odstrel, a tak medvedia dráma zrejme onedlho vyvrcholí... Naozaj musia sympatické chlpáče zomrieť?

Dni medvedice, dvoch 3-ročných medveďov a jedného mláďaťa sú, zdá sa, nadobro zrátané. Za posledné týždne padlo v Turci za obeť medveďom šesť oviec a tamojší poľovníci sú pripravení na lov. „Chodia pravidelne každú noc. Keď sme v jedno ráno videli v ohrade dve roztrhané ovce, vedeli sme, že je zle. Aj na druhý deň padli za obeť ďalšie dva kusy. Máme viac ako 300-členné stádo, bojíme sa oň,“ opisuje situáciu na salaši bača Miroslav Šľuch (36).

Keď salašníci v noci vidia, že sa medvede opäť blížia, snažia sa ich odplašiť. Hádžu petardy, kričia a plieskajú bičom. Chlpáče síce odídu, ale o hodinu sú späť. „Večer za nami chodia aj dievčatá z dediny. No keď sa zvečerieva, utečú domov. Majú z medveďov obrovský strach,“ dodáva smutne Sľuch. Valasi mali cez noc stádo vždy v ohrade, teraz ho musia nahnať do maštale. „Už aj ovce sú vystresované. Prichádzame o zisk z mlieka aj syra,“ hovorí valach Milan Hamza (28).

Ľudia sa teda rozhodli konať. Medvediu rodinku treba zneškodniť! Keďže povolenie už majú, nič im nestojí v ceste. Milovníci mackov sa však pýtajú, naozaj už nie je možné nešťastné chlpáče zachrániť? Alebo ich budeme oplakávať po funuse ako Bruna - až keď zaznejú smrteľné výstrely?


Medveď hnedý
Medvede hnedé sú veľké, silne stavané zvieratá. Ich poznávacím znakom je svalnatý hrb v oblasti lopatiek. Aj keď medzi pohlaviami je minimálny rozdiel v dĺžke tela, samce bývajú dvakrát ťažšie ako samice, ktoré majú menšie a ľahšie kosti. Medveď aj medvedica nedbajú na štíhlu líniu, naopak, intenzívne sa vykrmujú od jari do jesene, aby dosiahli hmotnosť potrebnú na zimný spánok. Ministerstvo životného prostredia tento rok povolí výnimky na usmrtenie približne 70 medveďov hnedých do 100 kg v rámci regulácie ich početnosti. Svoje názory na odstrel medvedej rodinky z Turca volajte na číslo 02/5822 7316 alebo mailujte na adresu mackovia@novycas.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu