Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Neposlušný kňaz odmieta odísť z fary

V kostole v Budkovciach stále slúži omše farár, ktorý odmieta rešpektovať svoje preloženie.
V kostole v Budkovciach stále slúži omše farár, ktorý odmieta rešpektovať svoje preloženie.

BUDKOVCE/KOŠICE - Kauza neposlušného rímskokatolíckeho farára z Budkoviec (okr. Michalovce) pokračuje. Kňaz neposlúchol rozhodnutie arcibiskupa o preložení a odmieta odísť z fary. Nesmie sobášiť ani pochovávať, no slúži tu omše. Arcibiskupovi dala za pravdu už aj kongregácia vo Vatikáne, kde sa farár Anton Zlatohlavý proti svojmu preloženiu odvolal.

Farára za jeho neposlušnosť arcibiskup napomenul, neskôr i suspendoval. „Anton Zlatohlavý už nedostáva plat farára, ale minimálnu mzdu,“ upresnil hovorca Arcibiskupského úradu v Košiciach Juraj Kamas, podľa ktorého cirkev zvažuje aj právne kroky proti farárovi. Tie by mohli viesť až k jeho deložovaniu. „Z rozhodnutia arcibiskupa vyplýva, že Zlatohlavý nesmie vykonávať úlohu farára a má uvoľniť faru,“ dodáva J. Kamas. „My nemôžeme, a ani nebudeme tento problém riešiť, je to na cirkvi,“ upresnil starosta Budkoviec Marián Uhrina.

Kauza sa však ľudí z obce dotýka. Keby farár sobášil aj po suspendovaní, svadby by boli neplatné. „Arcibiskup nás informoval listom, kto môže v kostole v Budkovciach sobášiť, takže sme pripravení,“ upresnila matrikárka. Farár sa po odmietavej odpovedi kongregácie v Ríme obrátil na Najvyšší tribunál Apoštolskej signatúry a čaká na odpoveď. Ten však podľa Arcibiskupského úradu v Košiciach nemá v kompetencii ich nariadenie zmeniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu