Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Utopenca vyťahovali rekreanti

Štefan Vacul (vľavo) sa bol ako prvý presvedčiť, čo pláva na hladine. Utopeného muža s ním vyťahoval Alexander Slovák (vpravo). Zobraziť galériu (5)
Štefan Vacul (vľavo) sa bol ako prvý presvedčiť, čo pláva na hladine. Utopeného muža s ním vyťahoval Alexander Slovák (vpravo).

BRATISLAVA - Celé tri dni sa kúpali tisíce Bratislavčanov na obľúbenej Kuchajde s mŕtvolou. Potápači po utopenom mužovi, ktorý zmizol pod hladinou v stredu, prestali pátrať už v piatok. Čakali, kým sa bezduché telo vynorí z vody. Rovnako nečinne čakal na vývoj udalostí aj prevádzkovateľ areálu. Redaktorovi Nového Času pritom stačil letmý pohľad na hladinu, aby si v sobotu všimol bezvládne telo!

Prírodné kúpalisko bolo prístupné verejnosti, hoci bolo zrejmé, že na jeho dne leží mŕtvy človek. V sobotu o 15. hodine však už bezduché telo neležalo v 17-metrovej hlbočine, ale nachádzalo sa na hladine, zhruba 50 metrov od brehu. V tom čase bolo na kúpalisku asi tisíc, zväčša nič netušiacich ľudí. Telo z vody vytiahli po upozornení Nového Času dvaja rekreanti - Štefan Vacul (43) a Alexander Slovák (48), muž, ktorý sa pochválil, že dvakrát preplával kanál La Manche. Obaja už v minulosti vytiahli z vody niekoľko utopencov. Manželka Štefana Vacula Žaneta privolala záchranárov a políciu.

Krátko po smutnom náleze sa na Kuchajde strhol hurikán otázok, na ktoré však v tom čase nemal kto odpovedať. Rekreanti sa pýtali, prečo prevádzkovateľ ponechal kúpalisko otvorené, a prečo neinformovali návštevníkov o utopenom mužovi. Svoje si museli vypočuť aj záchranári- hasiči, ktorí prišli na Kuchajdu až vtedy, keď ich privolali rozhorčení návštevníci. Podľa nich hasiči - potápači svoju prácu jednoducho zanedbali, keď neúspešné pátranie prerušili. Paradoxne pôsobili v sobotu popoludní aj niektorí návštevníci kúpaliska. Časť bola v šoku a bála sa infekcie, ďalší vrátane malých detí sa kúpali ďalej. Hygienici následne vyvrátili obavy - podľa nich je objem vody v Kuchajde priveľký na to, aby ho telo po takom krátkom čase zamorilo.

Bratislavská policajná hovorkyňa Alena Toševová po vylovení tela z vody uviedla, že utopený muž bol 45-ročný Vladimír z Bratislavy. Hasiči našli na brehu ešte vo štvrtok večer jeho doklady a osobné veci. Policajný vyšetrovateľ nariadil súdnu pitvu na zistenie príčiny Vladimírovej smrti, prípadne vylúčenie viny inej osoby.
Prečo ho potápači nenašli?
BRATISLAVA - Pátranie po utopencovi v bratislavskej Kuchajde nabralo obrátky už vo štvrtok. Hasičov vtedy vyzvali na hľadanie muža, ktorý sa šiel kúpať a zmizol pod hladinou. „Po príchode na miesto rekreanti označili lokalitu, približne polovicu jazera Kuchajda. Vzhľadom na veľký rozsah a skalenú vodu, kde je viditeľnosť asi 30 cm, nebolo z technických príčin možné človeka nájsť. Potápači hľadali opakovane,“ uviedol šéf bratislavských hasičov Pavol Mikulášek. Utopeného napokon vytiahli sami rekreanti v sobotu popoludní. Telo totiž vyplávalo na hladinu.

„Predpokladám, že jeho vyťahovanie by malo byť v kompetencii prevádzkovateľa. Hasiči to robia nad rámec svojej činnosti, a to iba v prípade, že je telo zakliesnené či nedostupné,“ dodal Mikulášek. Prevádzkovateľ areálu však dáva od celej záležitosti ruky preč. „Počas mojej pôsobnosti vo funkcii riaditeľky sa tu nič podobné nestalo. Neviem preto, ako postupovať. Okrem toho som na dovolenke,“ povedala riaditeľka areálu Mária Lužná. Podľa policajných zdrojov je pritom Vladimír už štvrtou obeťou Kuchajdy v tomto roku. Zástupkyňa riaditeľky Helena Štepianska tvrdí, že nie je kompetentná v tejto veci podávať informácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu