Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zarábajú v Anglicku, doma skupujú domy

Jaroslav Goroľ prišiel do Senného rekonštruovať dom. Zobraziť galériu (4)
Jaroslav Goroľ prišiel do Senného rekonštruovať dom.

ZEMPLÍN - Z Rómov utekajúcich za prácou do Anglicka sa stávajú majetní ľudia. Kupujú si nielen autá, ale najmä domy. Najradšej vo svojich rodiskách v strede dediny. Domy kupujú nielen pre seba, ale aj svojim deťom. Vraj pre istotu, aby boli zabezpečení. Kúpia nehnuteľnosť, zadebnia ju a idú opäť do Anglicka - zarábať.

Iba v obci Senné za posledný rok Rómovia kúpili 15 domov, v neďalekých Pavlovciach nad Uhom za dva roky zaznamenali 60 takýchto prípadov. „Naši Rómovia chodia za prácou do zahraničia už roky. S peniazmi, ktoré zarobia, chcú podnikať a kupujú domy,“ vysvetľuje starosta Pavloviec nad Uhom Jozef Kočan.

Z tejto dediny odišlo do Anglicka viac ako 1 500 Rómov. Sú tam celé rodiny, muži robia, ženy poberajú rodinné prídavky, deti tam chodia do školy. „Za posledné dva roky sa im tam už narodilo 20 detí,“ upresňuje starosta Kočan. Na Slovensko chodia iba na pár dní, často však volajú rodinám aj starostovi. Nechcú tam žiť natrvalo, chcú sa vrátiť.

„Kupujú domy hlavne od osamotených ľudí. Nielen u nás, ale aj v susednej Zemplínskej Širokej,“ dodáva J. Kočan. V dedine ostali najmä rodičia zarábajúcich Rómov. „Ja mám v Anglicku štyroch synov. Je im tam dobre. My tu strážime ich domy. Tiež si kúpili jeden v centre dediny,“ tvrdia svorne manželia Andrej (84) a Viktória (83) Gombárovci.

Podobná situácia je aj v neďalekej dedine Senné. „Rátame s tým, že v budúcnosti budeme rómskou dedinou. Ich populačná krivka na rozdiel od minoritného obyvateľstva neustále rastie,“ tvrdí starosta Senného Peter Saboslai. Jaroslav Goroľ (44) zo Senného je v Anglicku už 2,5 roka aj so svojimi štyrmi deťmi, ktoré tam chodia do školy. Ovláda štyri jazyky: nórštinu, švédštinu, dánštinu a angličtinu. „Tu som si nemohol nájsť poriadnu robotu, tam mám rovno dve. Som školníkom a pracujem aj vo výbore - pomáham pri oslavách, voľbách a podobne,“ tvrdí.

Na Slovensko chodí iba raz do roka opravovať chalupu. „Kúpil som ju dávno. Už som do nej vrazil milión a ešte takých 500- 600-tisíc treba,“ dodáva J. Goroľ, ktorý si kúpil už dve autá a plánuje kúpu domu i v Anglicku. Najprv bol spolu s rodinou v Nórsku, kde žiadali o azyl. Potom vo Švédsku, odtiaľ sa pre chorobu vrátili na Slovensko. Po roku odišli do Anglicka. „Týždenne tam zarobím 480 libier (26 880 Sk), mesačne je to 1 920 libier (107 520 Sk). Raz za mesiac dostanem aj prídavky na deti, čo je 206 libier (11 536 Sk). Týždenne viem ušetriť tých 350 libier (19 600 Sk),“ vyratúva J. Goroľ.

Zárobky v Anglicku si pochvaľuje i Leonard (31), ktorý si v Anglicku kúpil dobré auto a ušetril i na dom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu