Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pri havárii lodí na Dunaji hrozil výbuch

Z tankera Eiltank č. 8 unikal do Dunaja prepravovaný benzín.
Z tankera Eiltank č. 8 unikal do Dunaja prepravovaný benzín.

BRATISLAVA - Na Dunaji hrozila explózia unikajúceho benzínu! Vďaka rýchlemu zásahu k tomu nedošlo. Príčiny nehody, po ktorej vytieklo v stredu do rieky 15 ton benzínu, experti naďalej vyšetrujú. Monitorujú aj jej dosah na životné prostredie.

Podľa našich informácií hrozila na rieke explózia uniknutého benzínu. „Celá záchranná operácia prebehla našťastie rýchlo, čím sa zachránil zvyšok prepravovaného tovaru a zabránilo sa aj možnému výbuchu,“ povedal vyšetrovateľ Štátnej plavebnej správy Karol Puha. Následky havárie na životné prostredie by nemali byť veľké. „Benzín je prchavá látka, možno predpokladať, že nespôsobil väčšie škody na životnom prostredí. Inšpektori nezaznamenali v mieste havárie úhyn rýb ani zafarbenie vody, zistili len zápach po benzíne,“ informoval hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Michal Štefánek.

Stredajšiu haváriu na Dunaji spôsobilo pretrhnutie lán na tlačnom člne remorkéra. „Niekoľkí muži z posádky ukrajinského remorkéra prebehli na utrhnutý tlačný čln a zakotvili ho. V prípade, že by sa im to nepodarilo, bolo by oveľa ťažšie chytať utrhnuté plavidlo na rieke. Mohlo dôjsť k oveľa väčším škodám,“ vysvetlil vyšetrovateľ. Tanker kotví v prístave, kde čaká na opravu. Ukrajinský remorkér aj s tlačnými člnmi je vyviazaný pri ľavom brehu asi pol kilometra nižšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu