Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najvyšší súd zamietol sťažnosť Lexových obhajcov voči zaujatosti senátu

Ivan Lexa
Ivan Lexa

BRATISLAVA - O sťažnosti generálneho prokurátora pre porušenie zákona v súvislosti s oslobodzujúcim rozsudkom v kauze mercedes, v ktorej boli obžalovaní exriaditeľ SIS Ivan Lexa a ďalší piati príslušníci tajnej služby, bude rozhodovať pôvodný senát na čele s predsedom Jurajom Majchrákom.

Rozhodol o tom iný senát NS SR, ktorý zamietol námietku zaujatosti voči Majchrákovi a členovi senátu Petrovi Krajčovičovi podanú obhajobou I. Lexu. Agentúre SITA to potvrdila vedúca kancelárie predsedu NS SR Eva Rupcová. Dodala, že pojednávanie v tejto kauze sa uskutoční 29. júna.

Zaujatosť predsedu senátu Majchráka namietali obhajcovia preto, že sa v minulosti veľakrát verejne vyjadroval k osobe I. Lexu a k jeho advokátom. Navyše bol podľa nich Majchrák svojho času nominantom KDH, ktoré malo sedem rokov v čele rezortu spravodlivosti svojho predsedu či podpredsedu. Tak Ján Čarnogurský ako aj Daniel Lipšic sú podľa obhajoby krajne zaujatí voči I. Lexovi. Zaujatosť vyčítali aj členovi senátu P. Krajčovičovi, ktorý podľa nich dostával faxom interné materiály od pracovníka trestného odboru Generálnej prokuratúry (GP) SR Ivana Breiera. Ten mu začiatkom marca zaslal materiál pod názvom Náčrt sťažnosti pre porušenie zákona. "Z toho vyplýva, že je dôvodné podozrenie, že sudca P. Krajčovič pôsobil ako externý konzultant, či inak spolupracoval pri príprave náčrtu sťažnosti pre porušenie zákona...," tvrdili v námietke zaujatosti.

Obhajcovia ďalej v námietke upozornili, že zistili vážne nezrovnalosti pri určení zákonného sudcu a pridelenia tejto veci zákonnému senátu. Spochybňovali zákonnosť senátu, pretože podľa nich nebol vybraný elektronickou podateľňou. Sťažnosť totiž bola na NS SR podaná o 12:30 a do elektronickej podateľne sa dostala až o 13:06. Na túto nezrovnalosť obhajcovia upozornili aj predsedu NS SR Milana Karabína. Ten na dnešnej tlačovej besede potvrdil, že takýto podnet prešetruje. Zatiaľ sa však k tomu nemôže vyjadriť.

Prokurátor sa obrátil na NS SR s mimoriadnym opravným prostriedkom, lebo nesúhlasí s argumentáciou Okresného súdu Bratislava 3, že na skutok nezákonnej likvidácie vozidla tajnej služby sa vzťahovala amnestia predsedu vlády SR v zastúpení prezidenta SR. Malo ísť o auto, ktoré bolo použité na sledovanie v prípade označovanom ako zavlečenie prezidentovho syna. "Amnestia bola vyhlásená skôr, ako došlo k spáchaniu žalovaného skutku a preto sa nemôže amnestia vzťahovať na skutky spáchané v budúcnosti," tvrdí hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

Bývalého šéfa SIS I. Lexu definitívne spod tohto skutku oslobodil v decembri minulého roka bratislavský krajský súd, ktorý potvrdil rozsudok okresného súdu z novembra 2004. Lexu spolu s piatimi bývalými zamestnancami SIS súd oslobodil spod obžaloby z údajnej likvidácie služobnej dodávky Mercedes Benz 208 D, nezbavenia mlčanlivosti príslušníkov SIS pri vyšetrovaní uloženia nástražného výbušného systému na mítingu KDH a odcudzenia zariadenia na odpočúvanie mobilných telefónov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu