Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Slovenským deťom sa viac kazia zuby ako ich rovesníkom z EÚ

BRATISLAVA - Stav orálneho zdravia detí na Slovensku je alarmujúci. Výskum ukazuje, že súčasná forma zubnej lekárskej starostlivosti nepostačuje na zlepšenie stavu. Jedinou možnosťou ako situáciu zlepšiť je podpora prevencie u detí a teda aj organizovanie dodatočných preventívnych programov orálneho zdravia pre deti. Špeciálne pre ne by mal byť vytvorený aj viacstupňový profylaktický program, ktorý by kompenzoval nedostatky výchovy v rodine.

Z výskumu vyplýva, že ciele, ktoré si v prevencii zubného kazu stanovila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pre rok 2010, nie sú schopní slovenskí odborníci naplniť. Celoštátny prieskum u detí na Slovensku vo veku dvanásť rokov ukázal, že v roku 1987 bola hodnota indexu kazenia sa zubov 4,12, podľa WHO až 4,3, pričom hraničná norma je 1,5. Podľa WHO majú deti na Slovensku v tomto veku najviac skazené zuby spomedzi svojich európskych rovesníkov. Pokazené zuby pritom môžu ovplyvniť aj rozvoj iných ochorení ako napríklad kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, či chronických zápalov pľúc a iných pľúcnych ochorení. V súčasnosti sa zisťuje aj to, či rozvoj zubných kazov prispieva k vzniku osteoporózy.

V súčasnosti na podporu orálneho zdravia upozorňuje projekt škôl podporujúcich zdravie - Podpora ústnej hygieny, projekty Zdravý úsmev a Signal Dentibus Tour a akcie organizované počas októbra - mesiaca zdravých zubov. Stomatológovia sa ale zhodujú, že ani tieto aktivity nie sú postačujúce. "Prevencia je povinnosťou štátu," povedal dnes na besede s novinármi prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Ján Gašič. V posledných rokoch sa podľa neho kládol na prevenciu nižší dôraz, pričom jej účinky by boli pre pacientov efektívne nielen z medicínskeho, ale aj ekonomického hľadiska.

Prevencia je síce v Ústave SR zakotvená v Zákone 126/2006 Zbierky zákonov o verejnom zdravotníctve, ale nezahŕňa pojem prevencie vo vzťahu k verejnému zdravotníctvu. Aj preto SKZL odporúča vytvoriť celoplošný preventívny program na národnej úrovni, ktorý by bol súčasťou Národného programu podpory zdravia a jeho gestorom by sa mal stal štát prostredníctvom ministerstiev zdravotníctva a školstva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu