Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ortopéd, ktorý bral úplatky, by mal stráviť za mrežami 3,5 roka

BRATISLAVA - Tri a pol roka v prvej nápravnovýchovnej skupine by mal stráviť bývalý primár ortopedického oddelenia NsP v Trenčíne Pavol P. za prijímanie úplatkov od svojich pacientov. Samosudca Špeciálneho súdu (ŠS) v Pezinku ho dnes v jeho neprítomnosti uznal za vinného z tohto trestného činu a vymeral mu aj trest zákazu vykonávať lekárske povolanie na šesť rokov.

Sudca pri zdôvodňovaní rozsudku konštatoval, že v prípade obžalovaného ortopéda bolo viac priťažujúcich ako poľahčujúcich okolností. Výpovede svedkov ho z korupcie jednoznačne usvedčili, boli presvedčivé a bez väčších rozporov. Rozsudok nie je právoplatný, obhajca obžalovaného sa voči nemu na mieste odvolal. Prokurátor sa vyjadrí až po droučení písomného rozsudku.

Pavol P. podľa obžaloby ako primár ortopedického oddelenia NsP v Trenčíne v rokoch 2001 až 2005 v najmenej 38 prípadoch požadoval od pacientov úplatok v celkovej výške takmer jeden milión korún. Pred vyšetrovateľom sa primár priznal, že od viacerých pacientov prebral peniaze, nikdy si ich však nepýtal. "Pacient sa ma na sumu pýtal, ja som súhlasil," vysvetlil pred políciou v súvislosti s konkrétnym prípadom. Dodal, že na sume sa vždy dohodli. Svoje konanie oľutoval, avšak zdôraznil, že bedrové kĺby by operoval, aj keby pacienti nezaplatili. "Pokušenie prijať peniaze bolo značné. Veľmi to ľutujem a budem sa snažiť toho vyvarovať," odpovedal na otázku vyšetrovateľa, prečo bral úplatky. Pavol P. hneď na prvom pojednávaní požiadal súd, aby konal v jeho neprítomnosti a súd mu vyhovel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu