Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cestári: Povodne nás budú stáť 200 miliónov

V úseku Herľany - Banské sa včera prepadla cesta II. triedy. Pokles vozovky je miestami až jeden meter. Zobraziť galériu (3)
V úseku Herľany - Banské sa včera prepadla cesta II. triedy. Pokles vozovky je miestami až jeden meter.

VÝCHODNÉ SLOVENSKO - Škody po povodniach sú obrovské. Len na opravu ciest na východnom Slovensku bude potrebných viac ako 200 miliónov korún. Dodnes pritom nie sú všetky komunikácie prejazdné. A na niektorých úsekoch sa dá jazdiť len v polovičnom profile.

Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Vladimíra Kozáka je najkritickejší úsek medzi Drienovom a Lemešanmi, kde autá nemôžu jazdiť vôbec. „Situácia je tam veľmi zložitá a potrvá približne mesiac, kým sa ju podarí vyriešiť,“ obáva sa riaditeľ. V Košickom samosprávnom kraji (KSK) sú neprejazdné dokonca dve cesty, obe v okrese Košice-okolie. Vodiči sa tak nemôžu dostať z Herlian do Banského a z Keceroviec do Čižatíc.

Z Prešova do Ruskej Novej Vsi sa vodiči dopravia len vďaka vojakom, ktorí tam priviezli pontónový most. Možnosť používať vlastné autá však nemá štyristo ľudí z obce Kružlov pri Bardejove, kde je poškodený most na ceste, ktorá prepája dedinu. Od roku 2001 už voda spôsobila na cestách, ktoré spravuje PSK, škody za viac ako 400 miliónov. „Najhoršie je, že proti povodniam sa ani nemožno poistiť. Rok ujeme síce s niektorými poisťovňami o takejto možnosti, ale zatiaľ sa nám nepodarilo dohodnúť,“ povzdychol si V. Kozák. Vedenie PSK zvažuje, že si pre nedostatok peňazí na opravy ciest vezme úver. Štát im totiž v tejto situácii vôbec nepomáha.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu