Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Proces s vrahom Matejom Ivančíkom sa musí začať nanovo

Matej Ivančík (22) je vinou procesnej chyby na slobode. Zobraziť galériu (4)
Matej Ivančík (22) je vinou procesnej chyby na slobode.

BANSKÁ BYSTRICA - To je škandál! Súdny senát si zle prečítal zákon a dvojnásobný vrah Matej Ivančík (22) z Valaskej sa preto začiatkom mája dostal na slobodu! Predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici navrhol včera pre troch sudcov tresty, a to preradenie na nižší súd, alebo zníženie platu o polovicu. Proces s dvojnásobným vrahom sa však musí začať úplne odznova! Pritom nie je isté, či Ivančík napokon za mrežami naozaj skončí.

„Vyčítam im, že nepostupovali svedomito. Nedočítali zákon, nedošlo im, že mali použiť iné ustanovenie zákona,“ myslí si predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici Ľudovít Bradáč. O trestoch pre troch sudcov, ktorí spôsobili, že dvojnásobný vrah M. Ivančík bol prepustený, rozhodne disciplinárny senát. „Budem navrhovať buď preloženie sudcov na súd nižšieho stupňa, alebo zníženie ich platu,“ povedal Bradáč. Plat by sa tak mal znížiť z terajších asi 60-tisíc mesačne na polovicu. „Dá sa očakávať, že disciplinárny senát nebude môj návrh akceptovať,“ skepticky dodal predseda krajského súdu. Nevylúčil, že sudcovia nemusia byť za svoju chybu vôbec potrestaní! Podľa Bradáča pri takejto chybe sudcov hrozia závažné následky: „Chyba však nebola účelová, členovia senátu si zle prečítali príslušné ustanovenie zákona,“ vyhlásil. Najvyšší súd zrušil aj rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici, Matej Ivančík teda bude súdený opäť: „Kolotoč prvostupňového konania sa zopakuje,“ potvrdil Bradáč. Zatiaľ nevedel povedať, aký vplyv môže mať toto rozhodnutie na ďalších dvoch obžalovaných. Kedy sa proces s vrahom Editky Melušovej († 18) a Mirka Pušku († 17) začne odznova, nevedel Ľudovít Bradáč upresniť. “Slovenské súdnictvo je na smiech,” odkazuje mladý zločinec sudcom. Im zostáva len so sklopeným zrakom konštatovať: “ Treba si opakovane čítať zákon...” Podobné upozornenie adresoval aj predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici všetkým sudcom na Slovensku.


PREČO PREPUSTILI IVANČÍKA
Najvyšší súd (NS) SR o prepustení Mateja Ivančíka z väzby rozhodol 3. mája 2006. Urobil tak vzhľadom na procesnú chybu krajského súdu (KS). Podľa NS SR vzali Ivančíka do väzby podľa nesprávneho ustanovenia Trestného poriadku, a preto nezákonnú väzbu zrušil. Sudca KS mal podľa názoru NS SR požiadať o predĺženie väzby. Krajský súd zatiaľ predmetný spis nemá. Matej I. je jedným z troch páchateľov dvoch brutálnych vrážd v Hronci, okres Brezno. Na jar roku 2002 tam traja muži surovo zbili a potom zavraždili Editu Melušovú († 18) a o rok mladšieho Miroslava Pušku. Mŕtvoly zakopali pri rodinnom dome a zasypali cementom. Miesto potom často polievali, aby cement stvrdol. Policajti mŕtvoly vykopali na jeseň 2003.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu