Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Ministerstvo obrany SR znížilo počet utajovaných skutočností

Minister obrany SR Martin Fedor
Minister obrany SR Martin Fedor

BRATISLAVA - Rezort obrany začiatkom roka prehodnotil zoznam utajovaných skutočností a následne pristúpil k zníženiu či zrušeniu stupňa utajenia u tretiny utajovaných dokumentov. "Som rád, že sa nám podarilo v priebehu niekoľkých mesiacov znížiť stupeň utajenia až jednej tretiny dokumentov," povedal minister obrany Martin Fedor.

K najväčšiemu zníženiu množstva utajovaných skutočností došlo v oblasti zabezpečenia ochrany a bezpečnosti komunikačných a informačných systémov, a to o vyše 67 percent, o 50 percent v oblasti ochrany predmetov a objektov, ochrany určených objektov a tiež menovej politiky a peňažného obehu.

K zníženiu či rušeniu stupňov utajenia nedošlo u dokumentov týkajúcich sa vojenskej polície, rovnako v oblasti zabezpečenia zahraničnej politiky krajiny a vzťahov k ostatným štátom a medzinárodným organizáciám či v oblasti medzinárodných rokovaní a ich prípravy. Ich utajovanie je totiž závislé od stupňov utajenia utajovaných písomností, ktoré sú postúpené Slovensku v rámci medzinárodnej spolupráce.

Po zmenách čiastočne narástol počet položiek zoznamu utajovaných skutočností pri stupni utajenia vyhradené, a to o sedem percent. Je to spôsobené postupným presunutím vyšších stupňov utajenia do nižších. Počet prísne tajných dokumentov klesol o 64 percent. Vzhľadom na znižovanie stupňov utajenia utajovaných písomností by mohlo dôjsť aj k finančným úsporám. Ušetriť by sa malo na finančných prostriedkoch vynakladaných na budovanie chránených priestorov a objektov a ich ochranu. Hovoriť možno o úspore v miliónoch korún. Agentúru SITA informoval komunikačný odbor ministerstva obrany.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu