Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Takto zarábajú Slováci!

Zobraziť galériu (7)

SLOVENSKO - Väčšina obyvateľov Slovenska o desaťtisícoch na výplatných páskach iba sníva. A aj keď sa to niektorým zdá nepredstaviteľné, mnohí na nich neprekročia ani hranicu 8-tisíc korún. Predvolebné reči politikov sľubujú viacerým zlepšenie, no niektorí si plat museli „vyštrajkovať“ sami. Tušíte približne, koľko zarába váš sused? Nový Čas získal výplatné pásky učiteľky zo základnej školy, upratovačky v rovnakej inštitúcii či lekára.

Upratovačka košickej základnej školy dostáva mesačne čosi nad 7 000 Sk. ,,Ešte ani raz mi nepresiahla výplata 8-tisíc korún,” hovorí žena, ktorá rovnako ako ďalší nechce byť menovaná. Zhrozenie nad svojím zárobkom zažíva mesiac čo mesiac aj mladý muž, ktorý vyše roka robí šoféra nákladného auta v súkromnej firme. Napriek tomu, že pracuje viac ako osem hodín denne, jeho plat ešte nepresiahol 8-tisíc korún. Navyše, raz sa pohyboval iba na 4-tisíckach. Je však rád, že má aspoň nejakú prácu. Podobne ako učiteľka s 30-ročnou praxou, ktorej plat aj s odmenami nepresahuje 16-tisíc Sk.


Priemerná mesačná mzda = 17 274 Sk

Telekomunikácie 37 703 Sk
Výroba a rozvod elektriny, plynu a vody 25 430 Sk
Pošty 21 709 Sk
Nehnuteľnosti, obchodné činnosti a služby 19 662 Sk
Priemysel 18 493 Sk
Veľkoobchod 17 502 Sk
Doprava 16 905 Sk
Stavebníctvo 13 290 Sk
Maloobchod 12 306 Sk
Hotely a reštaurácie 10 361 Sk

(Zdroj: ŠÚ SR, máj 2006, vo vybraných odvetviach)


Poslanecký plat
- Poslanci a ministri. O necelý mesiac budú na tom rovnako ako obyčajní smrteľníci. Ani jeden z nich zatiaľ netuší, kto sa po 17. júni vráti do ministerského úradu či do poslaneckých lavíc. Okrem postavenia a teplého miestečka však 150 súčasných zákonodarcov a 14 ministrov príde o oveľa viac. Každý poslanec bude musieť v prípade volebného neúspechu oželieť 85-tisíc korún hrubej mzdy za mesiac, ministri sa rozlúčia so sumou prevyšujúcou 90-tisíc korún.

POSLANECKÉ VÝHODY:
- 5 mesiacov plat po zániku mandátu
- poslanecký notebook v hodnote asi 130-tisíc ten im zostane aj po odchode z NR SR
- priemerný plat 90-tisíc brutto
- prenájom kancelárie uhrádza NR SR
- majú asistenta s 80 % platu poslanca (bez paušálnych náhrad)
- bezplatné prostriedky verejnej dopravy (vlaky, MHD, autobusy)
- imunita
- lacná poslanecká ubytovňa
- bufet s cenami ako za socializmu
- rekreačné zariadenie v Častej-Papierničke
- diplomatický pas


Ministerský plat
Necelý mesiac pred voľbami vychádza na svetlo nepríjemná pravda. Novému Času sa podarilo získať výplatné pásky slovenských poslancov a ministrov. Vyzerá to tak, že 150 „vyvolených” sedí už nejaký ten rok za približne 75-tisíc korún čistej mesačnej mzdy v poslaneckých laviciach, stláčajú tlačidlá a hlasujú v presne určenom čase. Okrem platu, ktorý im pravdepodobne závidí 90 percent Slovenska, je však toho dobrého oveľa viac. Prestávky za „dvacku” v parlamentnom bufete, cestovanie zadarmo verejnou dopravou, imunita pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu, noc grátis v poslaneckej ubytovni či diplomatický pas. Okrem toho vo svojich kanceláriách (ktorých prenájom vo výške 27-tisíc Sk platíme opäť z našich daní) ukrývajú pekelne drahých asistentov. Členovia Dzurindovej suity zas za svoje mesačné pôsobenie poberajú takmer 80-tisíc korún čistého. Ročný plat ich šéfa, premiéra Dzurindu, pritom predstavuje asi 1,46 milióna korún. Napriek sume, ktorú mnohí Slováci neuvidia za celý život, však patrí Miki k najmenej plateným predsedom vlády v Únii.

MINISTERSKÉ VÝHODY:
- služobný mobil
- auto so šoférom/ochrankárom
- v prípade silových rezortov zosilnená ochrana

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu