Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Žena v kóme - na vine sú lekári!

Fakultná nemocnica L. Pasteura Zobraziť galériu (3)
Fakultná nemocnica L. Pasteura

KOŠICE - Chyba lekárov! Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že v košickej Fakultnej nemocnici L. Pasteura porušili zákon o zdravotnej starostlivosti. Košičanka Katarína Neumanová (53) po rutinnej operácii už vyše 2 mesiacov leží v kóme, no nemuselo sa to stať. Prípad je na Generálnej prokuratúre, na políciu sa obrátil aj manžel pacientky.

Katarínu Neumanovú hospitalizovali v košickej Fakultnej nemocnici L. Pasteura (FNLP) na Triede SNP, kde sa 7. marca podrobila operácii krčku maternice. Po nenáročnom zákroku sa na chvíľu prebrala a stihla ešte zatelefonovať dcére, no v priebehu niekoľkých hodín sa jej stav náhle zhoršil a upadla do kómy. Verdikt Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (UDZS) nad týmto prípadom je jednoznačný: „Lekári pochybili v zabezpečení pooperačnej zdravotnej starostlivosti, následkom čoho sa stav pacientky skomplikoval,“ uviedla hovorkyňa UDZS Radoslava Miklášová.

Úrad teraz podá podnet na trestné stíhanie na Generálnu prokuratúru. Navyše udelí nemocnici sankcie. V prípade, ak je vinníkom fyzická osoba, hrozí pokuta 10-tisíc až milión korún, ak ide o právnickú osobu - teda nemocnicu, môže platiť pokutu od 100-tisíc do 5 miliónov Sk. Nemocnica tiež bude musieť prijať opatrenia na kvalitnejšie zabezpečenie pooperačnej starostlivosti.

Nemocnica zatiaľ o probléme mlčí. „O záveroch vyšetrovania sme zatiaľ neboli informovaní, vyjadríme sa, keď budeme vedieť podrobnosti,“ uviedla hovorkyňa FNLP Kornélia Betáková s tým, že výsledky správy budú akceptovať a vyvodia z nej dôsledky. „Potvrdili sa moje slová, že manželke mali venovať väčšiu starostlivosť. Mala vysoký krvný tlak a srdcovú arytmiu, napriek tomu ju brali ako zdravého pacienta,“ konštatoval Otto Neuman, ktorý sa v tejto veci obrátil aj na políciu. Závery UDZS ho potešili, no neuspokojili: „Bol by som rád, ak by našli konkrétneho človeka, ktorý je za to zodpovedný. Aby nemohol ublížiť ďalším.“ Verí, že manželka sa z kómy čo najskôr dostane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu