Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

NATO: Výstavba nového sídla aliancie má SR stáť vyše 8 miliónov eur

BRATISLAVA - Podiel Slovenskej republiky na budovaní spoločných priestorov nového sídla Severoatlantickej aliancie (NATO) v rokoch 2004-2012 predstavuje 0,63 % celkového rozpočtu výstavby, teda približne osem miliónov eur. Suma je uvedená v materiáli, ktorého cieľom je naplánovať a zabezpečiť úhradu finančných záväzkov SR pri výstavbe nového sídla NATO.

Materiál prešiel riadnym pripomienkovým konaním, počas ktorého Ministerstvo financií SR vznieslo zásadnú pripomienku. Chce, aby sa z navrhovaného dokumentu odstránila položka, podľa ktorej má minister financií zabezpečiť navýšenie finančných prostriedkov pre ministerstvo zahraničných vecí (MZV) v zmysle predkladaného materiálu. MZV pripomienku rezortu financií neakceptuje a na stredajšie rokovanie Vlády SR predloží materiál s rozporom.

Jednotlivé členské krajiny aliancie sú zodpovedné za vybudovanie a zariadenie priestorov pre svoje delegácie pri NATO. Predkladaný materiál nezohľadňuje tieto investičné náklady. Členské krajiny môžu pri výstavbe nových priestorov využiť služby svojich národných projektantských a stavebných firiem. S prostriedkami na uhradenie príspevku SR do rozpočtu Organizácie Severoatlantickej zmluvy na výstavbu nového sídla NATO rozpočet MZV neráta. Preto sa navrhuje, aby ministerstvo financií potrebnú čiastku na účet rezortu zahraničných vecí poskytlo.

Nové sídlo NATO má byť hotové v roku 2012 a vyžiada si náklady vo výške 821 miliónov eur. Cena projektu sa však môže meniť v závislosti od inflácie a kurzových zmien.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu