Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Moric: SMK je fašizoidná, nacionalistická, a iredentistická strana

Predseda Slovenskej národnej koalície (SLNKO) Víťazoslav Moric
Predseda Slovenskej národnej koalície (SLNKO) Víťazoslav Moric

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície je podľa predsedu Slovenskej národnej koalície (SLNKO) Víťazoslava Morica fašizoidná, nacionalistická, iredentistická strana, ktorá na Slovensku nemá opodstatnenie, aby existovala. Moric to povedal v rozhovore pre agentúru SITA.

Okrem SMK sú pre SLNKO na spoluprácu prijateľné všetky politické subjekty, ktoré nie sú šovinistické, nacionalistické, ale ktoré sú vlastenecké a pronárodné. SLNKO by dokázalo v prípade úspechu v júnových parlamentných voľbách púnúknuť odborníkov v prvom rade na životné prostredie a oblasť regionálneho rozvoja. "Práve preto, že dnes toto ministerstvo ožobračuje sever Slovenska a všetky peniaze dáva na juh, hlavne obciam, kde prevažná väčšina obyvateľstva hovorí po maďarsky," zdôraznil Moric. Tretia oblasť je ministerstvo školstva. "To musí riadiť Slovák, slovenský vlastenec a nie Maďar. To je neprípustné," dodal.

Vzdelávanie a výchova musia byť podľa Morica absolútnou prioritou štátu, a preto štát musí na seba zobrať zodpovednosť aj za vzdelávanie aj za výchovu. Treba jasne definovať pozíciu školy, výchovy a vzdelávania v spoločnosti. Občan si platí školu cez dane, a preto musí mať nárok na kvalitné vzdelávanie. Kvalitné vzdelávanie znamená aj školy s kvalitnými pedagógmi, ktorí si nemusia privyrábať druhou prácou, aby mohli slušne žiť, aj školy s kvalitnými učebnými pomôckami namiesto muzeálnych typov, ale aj školy bez latrín a zatekajúcich striech. "Pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia je potrebné vytvoriť podmienky, aby sa mohli pripravovať na vyučovanie v popoludňajších hodinách v školách, kde budú mať učebnice, zošity a iné učebné pomôcky. Práve na týchto aktivitách a nie len na dochádzke do školy musí závisieť aj poskytovanie sociálnych dávok. Na druhej strane práve medzi takýmito deťmi sú mnohokrát mimoriadne nadaní a usilovní žiaci," zdôraznil Móric. SLNKO tiež odmieta spoplatnenie vysokoškolského štúdia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu