Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Komáre útočia!

Rieka Morava. Tu nakládli nepríjemné komáre milióny vajíčok.
Rieka Morava. Tu nakládli nepríjemné komáre milióny vajíčok.

BRATISLAVA - Obyvateľom okrajových mestských častí, ktorí žijú najmä v okolí Dunaja a Moravy, znepríjemňujú život komáre! Po opadnutí hladín oboch riek sa z bažín roja mračná tohto nepríjemného hmyzu!

„Áno, už sa objavili. Situácia zatiaľ nie je kritická, ale všetko nasvedčuje tomu, že onedlho bude,“ hovorí na margo komárov Jozef Paczelt, starosta Devína. K najohrozenejším mestským častiam, ktorým hrozí invázia komárov, patrí okrem Devína aj Devínska Nová Ves, Karlova Ves, Dúbravka a Lamač. „Počas oteplenia môžu mračná komárov zahaliť celú Bratislavu,“ vystríha starosta Devínskej Novej Vsi Vladimír Mráz. Podľa jeho názoru postrek proti komárom by mal byť celoplošný. „Hmyz preletí za deň 16 kilometrov, čo znamená, že môže postriekanú lokalitu opustiť a po dvoch dňoch sa vrátiť. Ak sa nevystrieka celá lokalita s liahniskami komárov, akcia nemá zmysel,“ upozorňuje Mráz. A tu je aj kameň úrazu. Rakúšania sa do postreku nehrnú. Ich brehy oboch riek sú ľudoprázdne. „Zatiaľ sme nezačali s postrekmi. Ak začneme, tak v koordinácii s ostatnými mestskými časťami,“ uzavrel starosta Devína Jozef Paczelt.


NENÁSYTNÝ HMYZ
Komár dokáže preletieť za deň až 16 kilometrov. Štípu samičky. Na rozdiel od odolnejšieho hmyzu stačí na nich jeden celoplošný postrek, proti ktorému sa ich krehké telíčka nedokážu ubrániť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu