Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Úrad pre verejné obstarávanie pritvrdil a pokutoval úradníkov

Podpredseda ÚVO Rudolf Kulman verí, že prešľapy úradníkov sa neminú trestu
Podpredseda ÚVO Rudolf Kulman verí, že prešľapy úradníkov sa neminú trestu

BRATISLAVA - Chyby úradníkov pri verejnom obstarávaní sa nevyplácajú. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) totiž v minulom roku udeľoval jednu pokutu za druhou. Celková suma, ktorá sa vrátila do štátnej pokladnice, sa vyšplhala na viac ako 27 miliónov! Oproti roku 2004 táto cifra vzrástla až 25-násobne.

Najviac sankcionované bolo použitie najmenej transparentnej metódy obstarávania, teda rokovacieho konania bez zverejnenia. To sa používa najčastejšie pri časovej tiesni, mnohokrát však ide o neopodstatnené priame zadanie vybranej firme. Či už ide o lenivosť úradníkov alebo korupciu, sa dá ťažko dokázať. V minulom roku tak v 431 takto vyhlásených metódach úrad zaznamenal 166 porušení zákona. Celkovo v 29 prípadoch uložil pokuty v objeme viac ako 27 miliónov. Najvyššiu sankciu dostalo ešte Palkovo ministerstvo vnútra, a to až 12 miliónov za netransparentný nákup hasičských áut. Túto mastnú pokutu ministerstvo uhradilo.

Druhú historickú pokutu takmer 10 miliónov korún zaplatil Trenčiansky samosprávny kraj za netransparentný tender na údržbu ciest. „Navyše od 1. februára platí nariadenie, že priame zadania musia obstarávatelia oznámiť a zdôvodniť úradu minimálne 14 dní pred podpisom zmluvy. Len čo ich vyzveme, v mnohých prípadoch si to aj rozmyslia,“ tvrdí podpredseda ÚVO Rudolf Kulman. Pokuty sa najčastejšie pohybujú vo výške 5 percent zo zmluvnej ceny v prípade neopodstatneného priameho zadania. Za čiastkové porušenie, akým je napríklad nerovné zaobchádzanie s uchádzačmi tendra, úrad naparí pokutu aj do pol milióna korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu